Efter astmadebatten – SOK kallar till möte med höjdare

3:06 min

Medicinering av friska idrottare har skapat stor debatt den senaste tiden. Nu kommer Sveriges olympiska kommitté, SOK, att kalla till ett möte om idrottens etiska framtid.

– Det viktiga är att adressera frågan och att agera för att vi har en utveckling i toppidrotten som är medicinskt och etiskt försvarbar, säger Peter Reinebo, verksamhetschef i SOK.

I somras kom information om att friska, norska längdskidåkare använt astmamedicin och debatten om medicinering av friska idrottare tog fart. Men i november fick Norge klartecken att fortsätta medicineringen till åkare som inte lider av astma.

Trots det tänker inte Sverige backa i frågan. Till våren kommer Sveriges olympiska kommitté, SOK, att kalla det internationella skidförbundet, Fis, och Internationella olympiska kommittén, IOK, till ett möte i syfte att diskutera idrottens etiska framtid.

– Vi vill föra fram vår syn på saken, både medicinskt och etiskt och för att få fram frågan om det här är rätt väg för idrotten att gå, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten.

Skulle ni välkomna ett förbud helt och hållet?

– Ja, vi skulle välkomna att gränsen dras hitom gråzonen eller åtminstone mitt i gråzonen. Att vi förbereder oss på att agera internationellt. Vi skulle gärna se att både Fis och IOK vänder på de stenarna och förhoppningsvis tar ett steg i den riktningen.

Finns förhoppning om att nå en ändring före OS 2018?

– Vi har inte satt upp något mål för det, det här är ju en fråga som gått i ett och som har aktualiserats under den här vintern. Om det är möjligt juridiskt att göra det så är det naturligtvis något man kan hoppas på. Det är möjligt att det inte är det och då får man se det på längre sikt. Det viktiga är att vi har adresserat frågan och agerar för att vi har en utveckling i toppidrotten som är medicinskt och etiskt försvarbar.