Chihuahuan Siri nära döden efter veterinärsmiss

1:39 min

I flera dagar skötte veterinären i västra Skaraborg om hunden Siri som aldrig blev bättre. När matten Gunilla sen bytte klinik så kunde man slå fast att livmodern hade spruckit.

När Gunilla Wigstads chihuahua-hund Siri blev sjuk efter en för tidig valpning så ilade matten iväg till en veterinär i västra Skaraborg.

I flera dagar skötte veterinären om Siri som inte blev bättre, och när Gunilla till slut bytte klinik så kunde man slå fast att livmodern hade spruckit.

Nu har veterinären fått kritik från djurens hälso- och sjukvårdsnämnd och matten Gunilla Wigstad är upprörd över veterinärens beteende.

– För det första så skulle hon naturligtvis ha skickat henne vidare eftersom hon inte ville operera. Det är ju inte meningen att ägaren ska ta sådana beslut. Hade jag inte hämtat Siri den dagen så hade hon varit död efter en timma med den spruckna livmodern.

Siri kom in till veterinären med hög feber efter en för tidig valpning. Veterinären gav då hunden penicillin, men ingenting för livmodern, trots att veterinären visste att Siri hade haft problem med den förut efter en annan valpning.

Veterinären fortsatte sen att ta hand om Siri med dropp och penicillin men avrådde hela tiden ifrån en operation. Men till slut fick Gunilla nog.

– Då ringde jag till en annan klinik som sa att jag måste operera direkt. Då sa veterinären att jag tog med Siri på eget bevåg. 

Efter Gunilla bytt klinik till Alingsås så kunde man konstatera att livmodern hade spruckit. Detta samtidigt som hunden inte fått något smärtlindrande på fem dagar.

– Det tyckte de var helt fruktansvärt på kliniken i Alingsås. Hon har så klart haft jätteont av den spruckna livmodern.

Gunilla Wigstad känner att hon har haft en ordentlig tur som både varit van med hundar och omvårdnad. För om det hade varit annorlunda så tror hon inte att Siri hade klarat sig.

– För vi litar ju på våra veterinärer. Så då hade Siri varit död.

Nu har veterinären i västra Skaraborg fått kritik från djurens hälso- och sjukvårdsnämnd för att hon inte remitterade hunden till en annan klinik.