Svenska män tar över i köket

1:46 min

Sverige är ett föregångsland när det gäller jämställdhet i köket. Var tredje svensk måltid lagas av en man.

Det var budskapet på ett seminarium i Lund idag om genus, mat och mentalitet.

Yvonne Granfeldt var en  av de kvinnor som intresserade sig för mäns matlagning på 8 mars.

– Jag har både man och söner och jag har märkt den här trenden. Mina söner tycker att det är roligt att laga mat och de tar för sig, säger hon.

Håkan Jönsson var kock innan han blev forskare och specialiserar sig nu på etnologisk kulturanalys med fokus på konsumtion.

– Vem som lagar maten har varit en viktig del för hur vi uppfattar kön. Matlagning, per definition, har varit en kvinnlig syssla i de flesta kulturer igenom historien. Nu är vi plötsligt i en situation där det här är på väg att förändras snabbt, säger han och fortsätter:

– Om den utvecklingen vi ser i dag skulle fortsätta ytterligare fem år så har vi lika många måltider som lagas av en man som av en kvinna i Sverige. Det är unikt i världshistorien och det tycker jag är spännande.

Niklas Neuman, doktor i kostvetenskap i Uppsala pekade på en kulinarisk jämställdhetsparadox.

– Trots det har man inte sett samma trend i elitgastronomin. År efter år tenderar det att vara män som tävlar i "Årets kock", som är jury och som vi ser som de stora elitkockarna.

Marcus Klasson är doktorand i företagsekonomi i Lund, och talade om en avslappnad androgynitet hos matlagande män.

 – Vi ser att männen har möjlighet att gå in i köket och välja olika positioner: det bästa av det manliga och det kvinnliga och skapa en avslappnad androgynitet, något som i sig verkar gå emot kvinnan som är låst i färre positioner.