Jönköping

Tonvis av kemikalier i nedlagd industri

1:30 min

När företaget utanför Jönköping gick i konkurs avslöjades miljösynderna.

I de nu övergivna lokalerna i Hovslätt hittades flera ton livsfarliga kemikalier i trasiga och rostiga kärl. Under flera veckors tid har kommun, räddningstjänst och polis haft personal på plats vid industrin i Hovslätt.

Företaget har gått i konkurs och ägaren har enligt kommunen inte möjlighet att ta hand om kemikalierna.

– Det handlar om mycket farliga kemikalier som man måste forsla bort på rätt sätt, säger David Melle, enhetschef vid miljö- och hälsoförvaltningen vid Jönköpings kommun.

Bland annat stora mängder cyanid, hur farligt är det?

– Det behövs inte stora mängder, får man i sig några milligram så dör man.

Flera ton kemikalier som är farliga att få på huden, andas in och få i sig finns förvarade i den nedlagda förkromningsindustrin i Hovslätt mitt i villaområdet 100 meter från skolan, och 60 meter från Tabergsån.

Det är så farligt att vistas i lokalen att endast brandmän med högsta möjliga skyddsutrustning har kunnat gå in och hantera ämnena som bland annat förvarats i rostiga, trasiga kärl i ett dolt rum i källaren. Kemikalier har läckt rakt ut på golvet, höga halter cyanid har mätts upp i vattnet på källargolvet och delar av huset bedöms vara förorenat.

Nu bidrar Naturvårdsverket med drygt 3,7 miljoner kronor ur sin akutbudget för att forsla bort de farliga kemikalierna. Det mesta ska gå till bortforslingen av de tusentals liter kemikalier som finns i industrilokalen, men några hundratusen är avsatta för att ta prover av marken, grundvattnet och byggnaden.

Visar det sig vara förorenat kommer det handla om flera miljoner kronor för att sanera mark, och riva huset.

– Då kan det handla det om tio miljoner.

Vem betalar det?

– Det blir skattebetalarna som får stå för det, om Naturvårdsverket godkänner det, säger David Melle.