Intern kritik mot S-nej till surrogatmödraskap

1:42 min

Socialdemokraternas ledning vill inte tillåta surrogatmödraskap i Sverige, som Ekot berättade i morse. Söran Juvas, förbundsordförande i HBT-Socialdemokrater, är besviken över beskedet.

Det är olyckligt att man föreslår kongressen att ta ställning mot surrogatmödraskap. Vi menar att den utredning som finns inte håller måttet, plus att man också måste ta hänsyn till människors barnlängtan, säger Sören Juvas, förbundsordförande i HBT-Socialdemokrater.

Inför kongressen i april säger Socialdemokraternas partistyrelse nej till att tillåta surrogatmödraskap i den svenska hälso- och sjukvården.

Det finns en risk att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmammor - och stora kunskapsluckor när det gäller konsekevenserna för de berörda barnen, anser partiets ledning.

Men Sören Juvas är kritisk:

Vi tycker inte att det är rimligt att svenskar inte ska kunna reda ut den här frågan hemmavid, i vårt eget land, utan att svenska par åker till andra länder och skaffar barn på det här sättet.

Socialdemokraternas kvinnoförbund har länge drivit på för att partiet ska motsätta sig en legalisering av surrogatmödraskap, bland annat med argumentet att det innebär ett utnyttjande av kvinnors kroppar.

Och S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson gör bedömningen att kongressen kommer att följa ledningens linje.

– Jag tror att det här är välgrundat och att det är en stor majoritet som säger nej till både kommersialiserat och altruistiskt, säger hon.

Tre av de borgerliga partierna, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, säger ja till surrogatmödraskap, så länge inga pengar är inblandade.

Cecilia Widegren, Moderaternas socialpolitiska talesperson, tycker att ställningstagandet från Socialdemokraternas ledning är olyckligt.

Lagstiftningen måste ju utvecklas i en takt med samhällsutvecklingen.