Partiföreningar kräver amnesti för ensamkommande barn

1:31 min

Centerpartiet och Miljöpartiet i Luleå ställde sig i veckan bakom kravet att ensamkommande barn och unga som varit i Sverige i mer än ett år ska få stanna.

Efter den senaste tidens larmrapporter om situationen för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar, ställer sig allt fler lokala partiföreningar runtom i landet bakom kravet att utvisningar ska stoppas och att ungdomar som varit i Sverige i mer än ett år ska få stanna.

– Vi vill påverka våra egna politiker inom partiet men också de andra partierna och driva opinion i den här frågan. Barnen utsätts för en stor risk när de riskerar att åka tillbaka till hemländerna. Det skapar stor otrygghet för dem både i framtiden och nuvarande situation, säger Paulina Koskenniemi, ordförande för Miljöpartiet i Luleå.

Det är rörelsen "Vi står inte ut, men vi slutar aldrig att kämpa" som har tagit initiativ till uppropet.

I veckan tog Luleås centerpartister och miljöpartister ställning för en amnesti. Förutom Miljöpartiet och Centerpartiet i Luleå så stödjer även Vänsterpartiet i Norrbotten, Rättvisepartiet socialisterna i Luleå samt flera lokala ideella organisationer kravet som riktas till regering och riksdag.