FALKÖPING

Kommunalrådet: Vi måste ta bränderna på allvar

1:31 min

Under torsdagskvällen har det brunnit i flera trappuppgångar på Wetterlinsgatan i Falköping. Bränderna tros vara anlagda.

Sammanlagt ska det röra sig om mellan tio och femton bränder, men bränderna hann aldrig sprida sig. Ingen har kommit till skada och ingen ska heller ha behövt evakueras från sitt hem.

Det första larmet kom in till polisen strax före klockan 21 på kvällen.

– Som jag förstår det har de försökt att bränna upp en anslagstavla, de har försökt tända eld på en dörr och de har kastat in brinnande föremål genom ett brevinkast. Den sista händelsen rubriceras som försök till mordbrand, säger polisens jourhavande förundersökningsledare Pontus Svensson till P4 Skaraborg.

Så sent som för en månad sedan upptäcktes flera anlagda trappuppgångsbränder  på bland annat Wetterlinsgatan, där senare barn pekades ut som dom skyldiga.

Conny Johansson (S) är kommunalråd i Falköping.

– Det känns ju som ett pojkstreck det här också, men givitvis måste man ta det på allvar. Även om det inte är meningen att tända eld på husen så kan det ju faktiskt ske, säger han.

Johansson säger att trots flera uppmärksammade händelser på just Wetterlinsgatan, så är den statistiskt sett inte mer brottsutsatt än andra platser i Falköping över tid. Däremot upplever människor Wetterlinsområdet som otryggt.

Detta är något som polisen och kommunen tagit fasta på i sitt medborgarlöfte.

– Vi kommer att ha våra fältare på plats oftare. Polisen kommer att vara mer synlig där för att visa att vi tar det på allvar. Men vi vill inte överdramatisera det. Det händer också väldigt mycket gott på Wetterlinsområdet, säger han.

En orsak till problematiken som Conny Johansson ser är trångboddheten.

– Det skapar konflikter.

På fredagen tog också ett av bostadsbolagen i området beslutet att alla anslagstavlor i trafppuppgångarna ska tas ner, samt att barnvagnar inte längre får förvaras i trapphusen.