Planer att sälja skola väcker ilska på Ekerö

2:25 min

Ett hundratal föräldrar och barn demonstrerade i veckan inför kommunfullmäktiges möte på Ekerö, trots att beslutet om försäljningen av Sanduddens skola hade skjutits upp.

Osäkerheten om allt går rätt tillväga har uttalats både före och efter att alliansen lovat att utreda frågan vidare.

– Det som jag och många andra föräldrar har reagerat oerhört starkt över är processen, hur det har gått till.

– Vi har försökt att få fram en plan över var barnen ska gå någonstans och det kan man inte svara på, för de har ingen aning om hur många barn det handlar om. Man inte har brytt sig om att ta reda på det.

Martin De Ron, pappa till Johan som går i femman i Sanduddens skola är en av cirka 400 föräldrar som motsätter sig planerna att privatisera skolan. Det är 90 procent av alla föräldrar som uppgett sitt motstånd i en enkät.

– Vi har gjort det i tron på att lokal demokrati fungerar, säger Martin de Ron.

Att elever av möjligheter ska ges en plats, i fall de vill avsluta det påbörjade stadiet i Sandudden, är föga tröst säger han. De flesta kommer att tvingas pendla.

Frågan har även skakat om Alliansen. Det liberala partiet hoppade nyligen av från samarbetet.

Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande i Ekerö, säger att de vill privatisera för att säkra fritt skolval.

– Vi tror att ju fler olika typer av skola vi har i vår kommun ju bättre passar det behovet hos föräldrarna, men framför allt hos barnen.

Det är nästan en hel skola som reser ut ur kommunen varje dag men att privatisera en redan existerande verksamhet ger ingen extra kapacitet.

Ekerö behöver nya skolplatser. Det säger också Hanna Svensson (S), oppositionens borgarråd i kommunen.

– Det är nästan en hel skola som reser ut ur kommunen varje dag men att privatisera en redan existerande verksamhet ger ingen extra kapacitet – lika många måste åka ut från kommunen varje dag för att de ska få en plats.

Det gäller att bygga fler skolor och planer på en ny privat skola på Ekerö finns. Därför menar pappan Martin De Ron att planerna på försäljningen av Sanduddens skola är ännu mer onödiga – och dessutom extremt dåligt underbyggda.

– Det finns ingen vettig ekonomisk analys, ingen riktig analys över förväntade elevströmmar, ingen åtgärdsplan för de risker som man har identifierat.

Men Adam Reuterskiöld tycker att man har ett bra beslutsunderlag. Enligt honom är det bara tillkomsten av nya synpunkter som Alliansen nu beslutat att titta närmare på.

– Det är framför allt närhetsprincipen och vad som gäller för olika former av skolor som vi vill titta på och ha ett betydande besked för de som är oroliga.

Alliansens målsättning är att presentera ett nytt, omarbetat förslag i kommunstyrelsen den 4 april men ärendet kan även behöva tas upp i kommunfullmäktige som är den 17 april. Ett exakt datum för beslut är inte ännu fastställt.