BMW-chef gripen efter mutmisstankar

En inköpschef vid BMW i Tyskland misstänks ha tagit emot mutor på nära en miljon kronor. Det är den senaste av flera mutaffärer som upptäckts i tyska företag i sommar.

Åklagare i München har inlett en förundersökning mot den 54-årige inköpschefen, som anklagas ha tagit emot pengar från ett företag i östra Tyskland som tillverkar inredningsdetaljer till bilar.

Dåligt fungerande kontrollsystem
Inköpschefen greps i onsdags, liksom en medarbetare vid leverantörsfirman. Misstankarna kom upp i samband med en skatterevision.

En miljon kronor kan verka futtigt för BMW, som köper in för ungefär 200 miljarder kronor årligen. Men misstankarna om mutor tyder på att det interna kontrollsystemet inte fungerar.

BMW är långt ifrån det enda tyska företag som nu fått skäl att fundera över sin interna kontroll.

VW-direktör tvingades avgå
De senaste exemplen är datachipstillverkaren Infineon, vars chef fick avgå nyligen efter misstankar om att ha tagit emot mutor på drygt 2,5 miljoner kronor.

Tidigare i sommar skakades Volkswagen av en skandal som ledde till att personaldirektör Peter Hartz fick avgå.

Hans roll är inte klarlagd, men åklagare granskar fackliga företrädare – som misstänks ha tagit emot mutpengar som gått till lyxresor och prostituerade – och höga före detta chefer som misstänks ha krävt mutor av underleverantörer.

Växlar arbetsuppgifter
På grund av att bilbranschens ekonomiska läge är så kärvt, anses risken för mutaffärer vara extra stor i företag som tillverkar bilar eller som är underleverantörer.

En del biltillverkare försöker minska risken för mutor genom att låta personal på inköpsavdelningarna växla arbetsuppgifter med jämna mellanrum.

Härvan i Volkswagen har också lett till debatt om förhållandet mellan personalföreträdare och chefer i tyska företag.

Annika Digréus, München
annika.digreus@sr.se