Norsk redaktör portad från Ryssland

En norsk redaktör för en av de få tidningar som rapporterar både på engelska och ryska - Thomas Nilsen på The Independent Barents observer - stoppades i onsdags kväll från att resa in i Ryssland från Nordnorge, trots att han har visum till landet.

Rysk säkerhetspolis tog honom åt sidan och förklarade att han var "icke önskvärd". Som skäl angavs den ryska statens säkerhet.

Någon närmare förklaring fick Nilsen inte, men nu i eftermiddags meddelade den ryska ambassaden i Oslo att det var ett svar på att Norge har följt EU:s sanktioner mot Ryssland för annekteringen av Krim, men också för att ryska medborgare ska ha hindrats från att åka till Spetsbergen, skriver Verdens gang.

Samtidigt meddelade ambassaden i eftermiddags att den i november ifjol skickade en lista till norska UD med namn på flera norska medborgare som inte får komma in i Ryssland.

Ambassaden skriver att den "upprepade gånger" har varnat Norge för att använda sanktioner. "Det är ett tveeggat redskap som oundvikligen kommer att slå tillbaka mot den som använder sig av sådana", skriver ambassaden också på sin Facebooksida.

I februari avslog Ryssland visumansökan för flera Stortingsledamöter som skulle rest till Moskva och besökt den ryska nationalförsamlingen. Det fick norska UD att kalla till sig Rysslands ambassadör och framföra en protest.

Thomas Nilsen och The Barents observer arbetar sedan länge för att utveckla samarbetet mellan ryska kolleger och civila samhällsorganisationer i Barentregionen, och skriver alltså på både engelska och ryska.