Karin Ekberg gör dokumentär om att förlora ett barn i magen

8:39 min

Hur är det att få reda på det fruktansvärda beskedet om att ditt ofödda barn inte lever. Karin Ekbergs dokumentär ”Efter Inez” skildrar något som drabbar över fyrahundra familjer i Sverige varje år.

En av filmerna som belönades på Tempo dokumentärfestival tidigare i vår var ”Efter Inez” av Karin Ekberg.

Hon har tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären ”Att skiljas” och hennes nya film handlar om ett föräldrapar som strax innan deras första barn ska födas får veta att barnet inte längre lever.

En av filmens stora scener spelades in i Midsommarkransen i södra Stockholm. Det var där som Karin Ekberg satt med Inez mamma, Denize, och tittade på magbilder i mobilen. Bilder tagna innan Denize och hennes man Filip visste att deras dotter skulle dö. En obeskrivlig upplevelse som drabbar över fyrahundra familjer i Sverige varje år. Drygt åttahundra föräldrar om året får lära sig att leva vidare med denna erfarenhet i bagaget.

Karin Ekberg fick följa med på den här livsresan, hon satt där med sin kamera i sjukhuskorridoren en solig septemberdag 2013. Kvällen innan hade Inez fötts men hon levde alltså inte.