Jarl armerar ståbasen bakom Owe Thörnqvist

2:42 min

Jarl Algesten i Edane är mannen som gör att Top Cats Martin Lindahl kan showa ordentligt. Jarl bygger om och reparerar ideligen Martins bas, som inte bara ska tåla en hård spelstil utan även att dansas på.

Vi har sett den åtskilliga gånger i TV - Martin Lindahl står upp på sin kontrabas och spelar. När Top Cats var med i melodifestivalen så bar det sig inte bättre än att den sprack rejält i underkanten och fick skickas på reparation. Nu syns de bakom Owe Thörnqvist i melodifestivalen.

Detta var inte vare sig första eller sista gången Jarl Algesten i Edane fick rycka in. Med såväl erfarenhet som slöjdlärare som en tid på pianofabriken i Arvika och ett flertal genomförda reparationer på olika instrument så är det här en passande utmaning för honom.

– De spelar så att det rycker upp strängarna och låter dem smälla mot greppbrädan, säger Jarl Algesten. Då har det blivit en sån väldig påfrestning så att det tryckte upp klossen, så jag fick sätta in 10 millimeters pluggar på både baksida och framsida.

Han har fått göra ovanligt många ingrepp på just Martin Lindahls bas. Inte bara extra pluggar utan också ersatt delar med ovanligt hårda träslag och försänkt stålstänger i basens hals.