Ekopark med växter ska sanera bruksområdet i Orrefors

3:35 min

Nu ska den förorenade glasbruksmarken i Orrefors renas med växter. En ekopark full med nyttiga växter ska byggas upp i Äppelträdgården.

Det är Linnéuniversitetet som ska bygga upp ekoparken. Den ska ligga på det gamla glasbruksområdet i anslutning till den nya hyttan som ska byggas.

– Först ska vi plocka bort förorenat glas och lite av jordlagret här om det har väldigt höga koncentrationer av gifter. Sen ska vi använda växter för att polera och skydda mot att vi kommer i direktkontakt med jorden, säger William Hogland, professor i miljöteknik och ekoteknik vid Linnéuniversitetet.

Tanken är att det här ska bli något vackert som turister och ortsbor ska se.

– Vi ska skapa ett samspel mellan växter och nya skulpturer av återvunnet glas, säger William Hogland.

Kommer igång i april

Han står i Äppelträdgården och pratar entusiastiskt om var han ska plantera växter som lusern, lin och gula solrosor när det våras.

I april när det är varmt i marken ska han och 15 studenter från Östersjöländerna plantera och så. Totalt är det 2 500 kvadratmeter som ska göras till ekopark.

Det viktigaste för William Hogland är att hitta ett koncept som gör att ekoparken lockar turister och folk i minst 30 år framåt.

Alla måste hjälpa till och han känner att han har stöd från folket i bygden.

– Det är grejen i det här. För att vi ska få liv i det här måste alla engagera sig. Kommunen är viktig samt företagen i regionen. För de kan hjälpa till med vad vi ska ha i parken, säger han.

Fler områden kan saneras på samma sätt

Det finns ett 40-tal glasbrukstippar som behöver saneras i regionen.

Går det bra att sanera marken i Orrefors kommer det att bli ett föredöme och riktmärke för framtida sanering av de övriga tipparna.

– Det här är det första vi gör. Min vision är att vi sen ska ta helhetsgrepp på problemet. Jag ser tipparna som en resurs. Att vi kan återvinna glaset och att vi kan göra nya glasföremål.

William Hogland är född i Trekanten och projektet i Orrefors är ett sätt för honom att betala tillbaka till bygden.

– Jag har förmånen att komma tillbaka till Kalmar som professor. Jag tänker ta hela världen och Östersjöområdet till hjälp för att komma tillrätta med föroreningarna i Glasriket. Vi visste inte bättre förr, utan vi slängde ut föroreningarna genom fönstret, säger William Hogland.