Stockholmspolisen tvingas pausa flera grova brott

1:36 min

Stockholmspolisen behöver fler utredare. I bara Stockholm Syd har 100 grova brottsutredningar pausas för att det saknas minst 20 utredare.

I Stockholmspolisens område Syd finns i dag 45 utredare, men enligt en poliskälla till P4 Stockholm så måste det anställas fler.

– Vi skulle behöva 25 utredare till, för just nu har vi 100 ärenden som ligger i balans, det här betyder ärenden som läggs åt sidan, där vi inte utreder aktivt för vi är så upptagna, säger en erfaren utredare.

Utredaren på Grova brott Syd vill inte gå ut med sitt namn, och säger att det vore "självmord" att diskutera frågan öppet. Därför har en reporter spelat in hans citat.

Utredaren säger att Grova brott Syd självfallet kommer utreda brotten så småningom, men att sinkade utredningar går ut över hur brottsoffer upplever polisens arbete.

– Jag upplever inte att spår blir kalla eller att vi inte löser de brott vi kan, men att arbetsmiljön är ansträngd, och vi kan inte bemöta alla målsägande och brottsoffer på det sätt vi vill.

I lokalpolisområdet Botkyrka behövs också fler utredare. I dag är man runt 30 stycken men det skulle behövas minst 10 till, enligt lokalpolisområdeschefen Erik Åkerlund. Han menar att allt mer komplexa fall kräver mer resurser och tar därför mer tid i anspråk.

– Många av de utredningar vi hanterar är mer tidskrävande att utreda för att beviskraven ändras, som den tekniska bevisningen med telefoner, film och övervakningsfilm. Åtgärderna är mer krävande i dag än de var några år sedan.

Erik Åkerlund säger att rekryteringen går framåt.

– Vi är ju en del av det som kallas för Initiativ Mareld, så vi prioriteras och rekryterar ganska många utredare. Men min bedömning är att vi skulle behöva 10 till ungefär.

30 procent fler helt enkelt?

– Ja, och de är på väg in men de måste utbildas för de är rekryterade från den civila marknaden.

Enligt Erik Åkerlund tar det mellan ett halvår och ett år för civila utredare att bli självgående.