STUDIO ETT FREDAG 10 MARS

Våldtäkter på tonårspojkar

11 min

Det beskrivs som ett nytt fenomen i Sverige, att pojkar utsätts för gruppvåldtäkter av andra pojkar eller män, och i nästan alla rättsfall som lett till fällande domar har både offer och förövare rötter i Afghanistan.

Hör Aftonbladets Kerstin Weigl, som under en längre tid har undersökt det här fenomenet, och polisen Mustafa Panshiri som reser landet runt för att träffa ensamkommande barn och prata om hur det är att leva i Sverige.

– Jag har skrivit mycket om brott under mina 30 år som journalist, men det här var något jag inte hört talas om förut, förklarar Kerstin Weigl.

Under sin research hittade hon fem avgjorda rättsfall där tonårspojkar våldtagits av andra tonårspojkar.

– Det är alltså inget gigantiskt samhällsproblem, men det rör sig om fruktansvärda brott med långvariga brutala våldtäkter.

Kerstin Weigl förklarar att det hon sett från de sekretessbelagda handlingar hon tagit del av visar att de här pojkarna ofta tycks leva i gäng, utan nära relationer till vuxna.

– De här våldtäkterna verkar användas som straff för verkliga eller inbillade oförrätter.

Mustafa Panshiris, som själv kom till Sverige från Afghanistan när han var 11 år gammal, reser nu runt om i Sverige för att träffa ensamkommande barn. Han menar att det här är ett fenomen som uppstår i samhällen där man separerar könen.

– Homosexualitet är tabu, men de här handlingarna ses inte som sexuella handlingar.

– Jag skulle inte bli förvånad om det finns ett mörkertal, eftersom det här är så tabubelagt. Det är en hedersfråga, säger Mustafa Panshiri.