Vad betyder mötet mellan Putin och Erdogan för Syrien?

8:21 min

Turkiets president Erdogan sa efter mötet under fredagen att landets samarbetar helt med Rysslands trupper i Syrien. Statsvetaren Micael Sahlen analyserar.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffade under fredagen Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Relationerna mellan de två länderna har de senaste åren varit ansträngda över konflikten i Syrien.

Erdogan var positiv efter mötet och sa att Turkiet nu väntar sig att Ryssland ska lyfta de ekonomiska sanktioner mot landet som Moskva införde efter att Turkiet skjutit ned ett ryskt stridsflygplan 2015.

Erdogan sa också att Turkiet nu samarbetar "helt" med Rysslands stridskrafter i Syrien.

Michael Sahlen är doktor i statsvetenskap och verksam vid institutet för Turkietstudier och har tidigare varit Sveriges ambassadör i Ankara. Han säger att mötet är svårbedömt.

– Nu handlar det akut om läget i Syrien och då är det två saker som är viktiga. Vapenstilleståndet som man kom överrens om efter staden Aleppos fall i december. Det andra, och mest akuta, är kriget mot IS och osäkerheten kring vad USA:s president Donald Trump har för plan för att samarbeta i kriget mot IS.

President Erdogan sa efter mötet att Turkiet nu ska samarbetar "helt" med Rysslands stridskrafter i Syrien, Hur ska man tolka det?

– Jag tror att Erdogan är riktigt besviken på USA och att han nu vill visa att Turkiet kan tänka sig andra samarbetspartners. Men, det behöver inte betyda slutet för samarbetet med USA.

Vad tror kommer att betyda för den fortsatta utvecklingen i Syrien?

– Det finns en risk att de USA-stödda kurdiska trupperna kommer att hamna i strid med turkiska trupper i Syrien.

Att Turkiet nu allierar sig med Ryssland, vad betyder för relationen med Nato och kanske framför allt, USA?

– Det är en fråga som många ställer sig nu och ingen har svaret. Det beror på om president Trump väljer, att i Syrien-fallet, att samarbeta med Ryssland eller inte.

– En avgörande punkt är den fortsatta kampen mot IS och hur den ska organiseras. Men det ser väldigt farligt ut just nu, säger Michael Sahlen.

Hur kan det här påverka relationen mellan EU och Turkiet?

– Det är en separat fråga, men vi vet att det finns en stor möjlighet att det kommer att komma många fler flyktingar från Syrien som via Turkiet vill fly till Europa, säger Michael Sahlen som är doktor i statsvetenskap och verksam vid institutet för Turkietstudier och har tidigare varit Sveriges ambassadör i Ankara