Byggbranschen svänger – redo att förändra Lex Laval

1:53 min

Arbetsgivarna inom Sveriges byggindustrier har tidigare varit emot att ändra Lex Laval, som handlar om arbetsvillkoren för personer från andra EU-länder som arbetar i Sverige, men öppnar nu för förändringar.

Den hårt kritiserade Lex Laval, om villkoren för personer från andra EU-länder som arbetar i Sverige, är på väg att skrotas. Det står klart sedan Sverigedemokraterna har ställt sig bakom regeringens förslag.

Även arbetsgivarna inom Sveriges byggindustrier är nu med på en förändring. Johan Lindholm, ordförande för facket Byggnads, talar om en revansch.

– Det här är något som vi har kämpat för i många år. Det här är helt klart ett steg i rätt riktning, en liten revansch för den svenska modellen.

Det handlar om villkoren för utländsk arbetskraft i Sverige. De som oftast berörs är byggnadsarbetare från till exempel Polen.

Facken har kämpat för att utländska arbetare ska kunna kräva svenska kollektivavtal och att de ska kunna ta till strejk för att för att nå sina krav.
Efter den uppslitande konflikten vid ett skolbygge i Vaxholm kom Lavallagen, som den kallas, 2010.

Regeringen har arbetat för att få bort den och nu har Sverigedemokraterna bestämt sig för att ställa sig på samma sida som de rödgröna partierna.
Därmed finns det majoritet i riksdagen och från den 1 juni i år kan utländska arbetare i Sverige strejka för att få svenskt kollektivavtal.

– Det är ett steg i rätt riktning för att jämna ut löneskillnaderna mellan utländsk arbetskraft och inhemsk arbetskraft, säger Magnus Persson, Sverigedemokraternas arbetsmiljöpolitiska talesperson.

Men de kollektivavtal som den utländska arbetarna ska kunna kräva är en bantad variant, den så kallade hårda kärnan, där bland annat frågor om arbetstid och lön ingår. 

Johan Lindholm på Byggnads vill nå ännu längre.

Arbetsgivarna inom Sveriges byggindustrier har tidigare motsatt sig att Lavallagen rullas tillbaka men har nu ändrat uppfattning. Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges byggindustrier, talar om ett nytt och bättre klimat mellan fack och arbetsgivare.

– I den rådande situationen upplever vi att vi kan hitta lösningar, säger han.

Men Mats Åkerlind hos byggarbetsgivarna känner ändå oro för att den rätt att strejka som utländska arbetare nu får kan bli ett problem.

– Det största problemet är att det skulle kunna innebära en större konfliktrisk, säger Mats Åkerlind.