Höjd pendlarparkeringsavgift i Knivsta

1:26 min

Förra veckan beslutade kommunfullmäktige i Knivsta att höja parkeringsavgifterna från den första augusti.

En av orsakerna är att pendlare som inte bor i kommunen också använder sig av parkeringarna. Det handlar om kommunens centralt belägna pendlarparkeringar med hög standard som det heter.

Moderaten Klas Bergström är ordförande för kommunstyrelsen.

Syftet är att de som pendlar verkligen ska kunna få tag på en parkering på morgonen. Nu händer det att folk får åka hem igen för att alla parkeringar är fulla, säger Klas Bergström. 

Många som bor i Uppsala använder sig också av parkeringen. Det går snabbare för exempelvis Sunnerstabor att åka bil till Knivsta än att ta lokalbussen till Uppsala centralstation. Sen ser kommunen också att de som tågpendlar och bor i Alsikeområdet hellre väljer bussen ner till stationen i stället för bilen.

25 kronor per dygn ska det kosta, eller 575 kronor i månaden för dygnetruntparkering. Nu kostar det 300 kronor.

Eller så kan man välja på två andra taxor beroende på när på dygnet man parkerar - 375 kronor i månaden om man parkerar mellan sex på morgonen och nio på kvällen, och 375 kronor mellan fem på eftermiddagen och åtta på morgonen. Dessutom tar man bort den avgiftsfria parkeringen i 2 timmar med p-skiva.

Nu hoppas man att det här ska hjälpa så att det blir fler lediga platser.

Kommunen vill ogärna anlägga fler parkeringsplatser i marknivå utan istället är det parkeringshus som skulle kunna komma ifråga.

– Hur stora parkeringsfält vill vi ha? När upphör det att vara attraktivt, säger Klas Bergström.