Stigande spänningar mellan Nederländerna och Turkiet

I Turkiet har Hollands ambassad i Ankara och konsulat i Istanbul spärrats av efter de ökade spänningarna mellan länderna. Efter att Nederländerna förhindrat turkiska ministrar att hålla valmöten i landet sade Turkiets president Erdoğan att Nederländerna kommer att tvingas betala ett högt pris för att att ha skadat relationerna.

Det demonstreras utanför konsulatet i Istanbul. Människor med turkiska flaggor och flaggor prydda med president Erdoğans porträtt står bakom kravallstaketen som hindrar demonstranterna att ta sig ända fram till konsulatområdet.

Ägg och stenar kastas mot byggnaden. Flera bussar med kravallpoliser bevakar området och lastbilar med vattenkanoner står redo.

Ändå lyckades någon i morse ta sig in på området och byta ut den nederländska flaggan mot den Turkiska. Och det är hårda ord som möter Nederländerna i Turkiet.

President Erdoğan sade i dag att Nederländerna kommer att få betala ett högt pris för sitt agerande, att landet inte vet vad diplomati är och att Turkiet ska lära dem internationell diplomati.

Erdogan har också gjort liknelser med nazismen och sagt att nazismen tydligen fortfarande är utbredd i väst.

Flera länder som Tyskland, Österrike och Nederländerna har stoppat Turkiska ministrar att hålla valmöten medan till exempel Frankrike i dag tillät den turkiske utrikesministern att hålla valmöte där.

Upptrappningen och ordkriget kommer av allt att döma att gynna Erdoğans "ja-sida" i folkomröstningen om mer presidentmakt, då många här uppskattar när Erdoğan som man ser det läxar upp västländer och EU.