MP-riksdagsledamot kritiserar sitt partis agerande

2:17 min

En tidigare tjänsteman för Miljöpartiet i riksdagen avslöjades nyligen som säkerhetsrisk i Aftonbladet. Enligt tidningen fick han sparken på grund av kontakter med ryska ambassaden. Miljöpartiet ville varken bekräfta eller dementera rapporteringen.

Ekot har nu tagit del av dokument som visar att partiet verkligen hävdade att mannen var en potentiell säkerhetsrisk.

Men partiets förra utrikespolitiska talesperson Valter Mutt försvarar tjänstemannen och säger till Ekot att Miljöpartiets bedömning gränsar till russofobi.

– Ja, jag var ju med på mötet med den ryska ambassadören i maj 2015 och det var ju på mitt initiativ, som jag bad den här personen att delta. Det är naturligtvis viktigt att vi är noggranna med påverkansförsök från främmande makt men det får ju inte urarta till rena russofobin, säger Valter Mutt

Dokumenten som Ekot har tagit del av visar att chefer på Miljöpartiet hävdade att tjänstemannen var en potentiell säkerhetsrisk. Mannen fick en varning efter ett flertal möten med Rysslands ambassad.

Ekot har varit i kontakt med mannen, som inte vill bli intervjuad. Han menar att konflikter på arbetsplatsen efter ett förhållande med en kollega ledde till att han och Miljöpartiet kom överens om att han skulle sluta med avgångsvederlag.

I uppsägningsavtalet, som Ekot tagit del av, stryks också den tidigare varningen om att mannen skulle vara en potentiell säkerhetsrisk.

Trots det har partiets chefer - efteråt - vid minst ett tillfälle varnat en organisation för att ge honom ett uppdrag.

Valter Mutt, som var utrikespolitisk talesperson för partiet under den här tiden, är kritisk till partiets agerande.

– Jag tycker inte att det här är anklagelser som man på lösa grunder ska häva ur sig. Det är alldeles för allvarliga saker. Vi ska inte peka ut folk á la McCarthyismen på 50-talet.

Om du nu har beordrat de här mötena. Är inte du också en säkerhetsrisk då?

– Jo, tillsammans med alla andra utrikespolitiska talespersoner och tillsammans med kungen som tar emot kreditbrev från utländska diplomater och så vidare. Det är det jag menar: Vi hamnar i häxprocessernas logik.

Kan det inte finnas någonting här som du inte känner till, men som de här cheferna vet om?

– I sådana fall borde de ha kontaktat mig när jag var utrikespolitisk talesperson så i sådana fall har de begått ett fel, säger Valter Mutt.

Miljöpartiet vill inte svara på några frågor om fallet eller Valter Mutts kritik. Anna Stenvinkel är partiets kanslichef.

– Det som jag kan säga, är att när det väl händer saker som gör att någon ur personalen agerar på ett sätt som inte är korrekt, så har vi rutiner som vi följer. Och vi tar hjälp av berörda myndigheter och riksdagens säkerhetstjänst för att samla in information i de fall som har att göra med säkerhetsfrågor, säger Anna Stevinkel, Miljöpartiets kanslichef.