"Vi ses vid gamla Posten" - de inföddas språk

1:05 min

Stämmer du ofta träff vid platser som inte längre finns? Då är du en av alla som talar de inföddas språk.

Följ med på hela den guidade turen. 

Gamla Posten, gamla biografen eller Domus. Gamla landmärken i en stad är inte lätta att tvätta bort och kan skapa en viss förvirring för nyinflyttade eller yngre generationer. 

Kulturskribenten Lasse Larsson från Karlskrona ger en guidad tur i Karlskrona som börjar vid tegelbyggnaden till höger om Fredrikskyrkan. Tidigare vårdcentralen. 

– I varje stad har de som föddes i stan sina egna benämningar på platserna och det gäller även för Karlskrona. Här skulle många säga "gamla Posten", eftersom de huserade här från 1940-talet. Ett av fönstren är till och med utsmyckat som ett frimärke, berättar Lasse Larsson. 

Turen går vidare ner för spanska trappan och hörnan där butiken Enkla ligger idag. Vår reporter Patrik Franke skulle gärna säga "gamla leksaksmagasinet" om den hörnan. Men Lasse Larsson håller inte med.

– "Blindas hörna" hette det allra först. Det namnet kom sig av att föreningen Blindas vänner drev en butik här och sålde saker som synskadade hade tillverkat, berättar han.

Varför är vi då så glada för att stanna i det förgångna när det kommer till att beskriva vägen eller stämma träff med varandra? Psykolog Mattias Lundberg menar att det handlar om trygghet.

– Förmodligen för att platsen haft en känslomässig betydelse för oss. Det i sin tur har att göra med att vi vill ha kontroll över saker. Och har vi hängt fast vid något så vet vi vad det står för. Ska vi då helt plötsligt byta kan det kännas svajigt. För många är kontroll just trygghet.