Sportskyttar och jägare undantas från EU:s vapenregler

1:55 min

I morgon beslutar EU-parlamentet om skärpta regler för skjutvapen, en fråga som väckt stor oro hos svenska jägare och sportskyttar.

Men de kan känna sig helt lugna, försäkrar moderaten Anna Maria Corraza Bildt som varit en av parlamentets förhandlare, jägare och sportskyttar undantas från vapenreglerna.

– Både sportskyttar och jägare kan fortsätta sina fritidsaktiviteter och sin idrott precis som nu.

Men det låter fortfarande som att det finns viss oro?

– Absolut. Det är många som är arga, och det har jag full förståelse för. Jag har varit en av de mest kritiska men vi har förhandlat bort EU-kommissionens förslag, det är dött, säger Anna Maria Corrazza Bildt.

Förslaget till nya vapenregler lades fram efter terrordåden i Paris förra hösten och syftet var att begränsa terroristers och andra kriminellas tillgång till lagliga vapen. Alla helautomatiska vapen förbjuds nu helt och hållet för civilt bruk, medan halvautomatiska vapen upp till en viss storlek tillåts om man har vapenlicens.

EU-parlamentet har fått igenom att halvautomatiska gevär med magasin som kan ta upp till tio kulor ska vara tillåtna för privat bruk för sportskyttar. Jägare påverkas inte av de nya reglerna eftersom de använder betydligt mindre magain, enligt Corraza Bildt.

EU-kommisisonen har varit missnöjd med att förslaget urvattnats och till och med hotat att dra tillbaka det. Till exempel så har EU-parlamentet fått bort krav på obligatorisk läkarundersökning för vapenlicens och distanshandel med vapen blir tillåten även i fortsättningen.

– EU-kommisisonen har förlorat, säger Anna-Maria Corraza Bildt.

Kommisisonen är ju väldigt bitter över att det här har blivit så urvattnat. Är det någon mening med det här direktivet överhuvudtaget nu?

– Ja, det är fortfarande värt det eftersom det var viktiga kryphål att täppa till.

De kryphål som Andra Maria Corraza Bildt talar om är bland annat hårdare regler för märkning och registrering av vapendelar och hårdare regler för så kallad deaktivering av vapen. Alltså att ett vapen som en gång monterats isär inte ska kunna återanvändas.

– Det är de vapen som användes vid Charlie Hebdo-attantatet i Paris, de var legala, och det blir inte längre möjligt med de nya reglerna.