Anders Kompass blir årets Dagermanpristagare

1:04 min

Stig Dagermanpriset delas ut till den, de eller den organisation som i Dagermans anda verkar för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet.

Stig Dagermansällskapet delar varje år ut Stig Dagermanpriset. I år går priset till FN-tjänstemannen Anders Kompass. 

I Dagermanhörnet i biblioteket på högskolan i Gävle strålar solen in genom dom stora fönstren medan juryn ger motiveringen och bakgrunden till sitt val.

När Anders Kompass mottog en rapport om sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken utförda av bland andra franska soldater verksamma under ett FN-mandat, meddelade han omedelbart de franska myndigheterna.

Detta ledde till att de franska myndigheterna inledde en förundersökning med utgångspunkt i de vittnesmål som 13 barn i åldrarna 8 till 15 år avgivit. Det ledde till starka reaktioner inom FN och Anders Kompass blev föremål för en internutredning och stängdes av från sitt arbete.

FN:s högkommissarie Zeid Ra'ad al-Hussein ansåg att uppgifterna kan ha skadat offren. Det ansågs att Anders Kompass hade lämnat ut hemliga uppgifter och brutit mot FN:s regelverk.

Utredningen kom sedan att fria Anders Kompass och det fastslogs att han olagligt stängts av från sin tjänst.

– När Anders Kompass dök upp la vi det andra åt sidan. Dagerman var en medborgare först, sen råkade han vara duktig på att skriva. Och Anders Kompass var skicklig på att jobba för människors väl och ve. Säger Bengt Söderhäll, Stig Dagermansällskapet.