Frankrikes utrikesminister: Vi kan inte acceptera ordkriget

1:54 min

Den diplomatiska konflikten mellan Turkiet och Nederländerna orsakar inrikespolitiskt bråk i Frankrike.

Storbråket mellan Nederländerna och Turkiet orsakar hård debatt även i Frankrike.

– Vi kan inte acceptera det här eskalerande ordkriget. Det är inte acceptabelt att attackera Tyskland med referens till nazismen eller att kalla Nederländernas beteende för fascistiskt. Men jag vill mana till lugn, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault, på besök i Stockholm i dag.

Och det är fler än Ayrault som nervöst ber partnerna i den diplomatiska konflikten att ta ett djupt andetag. Under dagen har både EU-kommissionen och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vädjat till Turkiet och Nederländerna att trappa ner spänningen.

I går fick den franska regeringen hård kritik från oppositionspartierna för att man låtit Turkiets utrikesminister hålla kampanjmöte i staden Metz i Frankrike .

De konservativas presidentkandidat Francois Fillon sa att den franska regeringen borde ha stoppat mötet och extremhögerns Marine Le-Pen instämde på Twitter. Oberoende Emmanuel Macron sa att Frankrike inte borde acceptera turkiska provokationer mot Frankrikes allierade.

– Som ni kanske lagt märke till har vissa franska presidentkandidater tagit tillfället i akt att gå i polemik. Jag råder även dem att behålla lugnet och inte trissa upp stämningen, säger Jean-Marc Ayrault.