Radikala Halla-Aho kandiderar som partiledare för Sannfinländarna

2:37 min

Sannfinländske europaparlamentarikern Jussi Halla-Aho meddelade i dag att han kandiderar till partiledarposten som efterträdare till Timo Soini, i dag Finlands utrikesminister.

Halla-Aho är känd för sina främlingsfientliga och islamfientliga ståndpunkter. Om han väljs väntas partiet få en mycket mer radikal profil. Även den finländska regeringspolitiken kan påverkas.

Med den 45-årige språkforskaren och agitatorn Jussi Halla-Aho som partiledare skulle Sannfinländarna ta ett steg närmare de radikalt islamfientliga och invandringsfientliga rörelserna i Europa. Han är ansiktet utåt för en falang som vuxit inom Sannfinländarna under flera år och med Halla-Aho som frontman slutligen skulle ta över.

Efter en vecka av spekulationer meddelade Halla-Aho att han tänker utmana partiledningens favorit Sampo Terho, gruppledare för Sannfinländarna i Finlands riksdag.

Enligt honom själv för "partiets trovärdighets skull" och för att det i Finland måste kunna talas om invandring som den absolut viktigaste politiska frågan. "Invandring är skälet både till britternas val att lämna EU och amerikanernas val av Trump som president", sade Halla-Aho i det mer än 15 minuter långa youtubeklipp som publicerades tidigare i dag.

Halla-Aho dömdes för hets mot folkgrupp för fem år sedan, för tidigare texter om bland annat somaliska invandrares påstådda kriminella egenskaper och att islam skulle vara en pedofilreligion.

Finlands statsminister Juha Sipilä ville i dag inte kommentera Halla-ahos kandidatur närmare. Koalitionspartnern Samlingspartiets ledare, inrikesministern Petteri Orpo, har tidigare antytt att ett partiledarbyte i regeringen kan kräva någon form av omförhandling och att han inte är färdig att samarbeta med ett parti vars värderingar han inte alls kan acceptera.

Något som definitivt skulle kunna leda till motsättningar i den finska trepartiregeringen om Jussi Halla-Aho skulle göra entré i den finländska regeringspolitiken. Han är inte bara känd för sina islamfientliga och främlingsfientliga texter utan också för sin oräddhet och sitt ointresse för att vara någon till lags.

"Jag bryr mig inte om vad andra tycker om mig, i synnerhet inte vad mina motståndare tycker. Därför är det svårt att hota mig, muta mig eller smickra mig", sa han i youtube-klippet.

Finland som håller kommunalval om några veckor är inne i en valspurt. Sannfinländarnas partiledarstrid kommer sannolikt att uppta en stor del av den finländska politiska debatten och inte minst mediedebatten både fram till valet och till partiets kongress i juni, då det slutligen står klart vem som efterträder Timo Soini.

Soini, som grundade partiet för 22 år sedan och har lett det i 20 av de åren, meddelade för en dryg vecka sedan att han inte ställer upp till omval.