
Ökande psykisk ohälsa bland migranter i Grekland
Tusentals migranter och flyktingar sitter sedan förra året fast på de grekiska öarna. Många av dem har mycket svåra upplevelser bakom sig och den psykiska ohälsan är ett växande problem.
– Jag förlorade min son på gränsen mellan Iran och Turkiet, säger Assadullah från Afghanistan. Han ser äldre ut än sina 46 år. Han har nästan inga tänder kvar. Han fingrar på plastpåsen där alla viktiga papper finns.
Det snöade och var kallt den natten han och de tre barnen med smugglares hjälp tog sig över gränsen. Polisen upptäckte dem och öppnade eld - och de sprang. Assadullah höll sin 4-årige son i famnen, de äldre barnen sprang vid hans sida. När de stannade för att vila var mellansonen, då 12 år gammal, borta.
– Jag sade till smugglaren att jag inte kunde fortsätta, men han tog fram ett vapen och sade att han skulle döda mig om jag stannade.
Assadullah vet inte om sonen lever.
– Tankarna på honom håller på att förstöra mig, säger Assadullah.
Nu lever han bara för de två andra barnens skull. Deras mamma, hans fru, dog för två år sedan av splitterskadorna hon fick vid en självmordsattack hemma i Kabul.
Vårfåglarna kvittrar på den grekiska ön Lesbos och bakom Assadullah rygg växer olivträden. En bit bort på andra sidan landsvägen reser sig en mur med taggtrådsrullar på toppen. Där bakom finns det stora flyktinglägret Moria.
Efter att EU och Turkiet i mars förra året tecknade ett avtal med syfte att få ett stopp på den stora flyktingströmmen över Egeiska havet är tusentals människor fast på de grekiska öarna och lever under hot om att sändas tillbaka till Turkiet.
Lesbosbon och psykologen Efi Latsoudi som engagerat sig för flyktingarnas sak säger att bristen på hopp tär alltmer på människorna här. De som inte hade psykiska problem när de kom har det nu, säger hon.
– Det handlar om allt från sömnproblem till människor som försöker ta sina liv.