Pensionsbolaget Allras sparare kan ha missat mångmiljonbelopp

3:28 min

Svenska pensionssparare har gått miste om stora summor på grund av två affärer som Allra gjort, enligt dokument som Ekot tagit del av.

Dokumenten visar att Allra, som då hette Svensk Fondservice, betalade kraftiga överpriser för finansiella tjänster till ett litet finansbolag med koppling till Allra.

– Den omedelbara känslan är att svenska pensionssparare blivit blåsta på 150 miljoner kronor, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi.

Går det att slå fast att de har blivit blåsta, tycker du?

– Det är väldigt konstigt att en PPM-förvaltare köper värdepapper till ett sådant otroligt överpris, vi pratar 40 procent som gick förlorade till en mellanhand. Det är antingen ett väldigt klantigt, tjänstefel eller någon typ av skumraskaffär, säger Per Strömberg på Handelshögskolan.

Det har stormat kring företaget Allra den senaste tiden. Företaget är ett stort privatägt pensionsbolag inom PPM-systemet. Pensionsmyndigheten har infört köpstopp på bolagets fonder efter det att framför allt Svenska Dagbladet rapporterat om bland annat aggressiva säljmetoder.

Fem ledamöter har avgått ur bolagets styrelse den senaste tiden varav tre bara de senaste dagarna på grund av bland annat missnöje med hur bolaget sköts.

I dag kan Ekot berätta att Allra, enligt interna dokument, på den tiden som bolaget hette Svensk Fondservice betalade ett kraftigt överpris för finansiella tjänster hos ett annat bolag. Det skedde i maj 2012 då tre av Svensk Fondservices fonder köpte värdepapper med pensionsspararnas pengar för motsvarande cirka 430 miljoner kronor från två internationella finansbolag. Av dessa pengar gick nästan 40 procent, omkring 170 miljoner kronor, till bolaget Oak Capital som förmedlade affären, enligt dokumenten.

– Affären är oacceptabel ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Michael Halling som är expert på värdepappershandel på Handelshögskolan i Stockholm och som tagit del av dokument om affären som gjordes 2012, då Allra hette Svensk Fondservice.

Pensionsbolaget betalade då nästan 170 miljoner kronor till Oak Capital för att få hjälp med att köpa värdepapper av två internationella finansbolag, det vill säga 40 procent av priset. Det är mycket högre än vad som är normalt, säger Michael Halling.

Det finns personkopplingar mellan de inblandade bolagen. VD i Oak Capital och en annan person, som av Ekots källor pekas ut som hjärnan bakom affären, är i dag högt uppsatta chefer i Allra.

Men det ser Allras vd Alexander Ernstberger inte som något problem.
– I dag har vi goda relationer, för fem år sedan hade vi inte det utan vi lärde känna varandra under senare delen av halvår ett 2012, säger Ernstberger.

Under året efter det att affärerna genomförts betalar Oak Capital ut 160 miljoner kronor till sina ägare. En av ägarna i Oak Capital har sedan gått in i Allra och blivit delägare. Det är en märklig rundgång, tycker Per Strömberg på Handelshögskolan.

– Det verkar som att i slutändan har en del av de här pengarna gått till bolag som har köpt aktier i Allra för pengarna de fick. Man får en känsla av att en del av de här pengarna till och med har gått till aktieägarna i Allra, säger Strömberg.

Aktieägarna som Per Strömberg pratar om är framför allt Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman.

Men Alexander Ernstberger som är vd i dag och som även var det 2012, säger att han själv inte var inblandad i affärerna med Oak Capital. Han säger också att han inte har anledning att tro att något överpris har betalats.

– Jag har inte den kunskapen, utan jag litar på att mina medarbetare, förvaltarna där inkluderade, gör ett bra jobb och en bra research till de investeringar som de gör, säger han.

– I det här fallet kan jag när jag går tillbaka och tittar på de här transaktionerna som ifrågasätts, se att för varje hundralapp som våra andelsägare investerade har de fått tillbaka 130 kronor, så det har ju varit en väldigt god investering, säger Alexander Ernstberger, vd på pensionsbolaget Allra. 

Finansmarknadsminister Per Bolund (mp) menar att alla aktörer som verkar inom det svenska pensionssystemet ska verka för att ge bästa möjliga pension för framtida pensionärer. Men exempel visar att det inte är så. 

– Det är för dålig kontroll på det svenska premiepensionssystemet. Vi behöver göra tydliga uppskärpningar, säger ministern. 

– Vi har begärt in förslag från myndigheten och är beredda att agera resolut.