Brittiska parlamentet: May kan lämna in brexit-ansökan

1:37 min

I Storbritannien blev det i natt klart, att premiärminister Theresa May kan lämna in ansökan om utträde ur EU när hon vill. Detta sedan parlamentets båda kamrar kommit överens om att inte försöka få igenom några tillägg till lagstiftningen.

Talmannen i det brittiska parlamentets överhus meddelar efter rösträkning, att överhuset beslutat att låta premiärminister Theresa May lämna in ansökan om utträde ur EU utan några tilläggskrav. Röstsiffrorna blev 135 mot 274.

Överhuset krävde i förra veckan två tillägg i lagstiftningen om utträdesansökan ur EU.

För det första ville överhuset redan nu skriva in att alla medborgare från andra länder som bor i landet, ska få stanna kvar. För det andra krävde de att parlamentet ska få bedöma och godkänna förhandlingsresultatet om villkoren för det brittiska utträdet ur EU innan landet lämnar EU.

Men i går kväll röstade parlamentets underhus ner båda de kraven. Och då vek sig överhuset för de folkvalda i underhuset senare under kvällen.

Det innebär att premiärminister Theresa May nu har godkännande från parlamentet att lämna in utträdesansökan när hon vill.

Det har gått rykten om att hon tänker göra det redan i dag, tisdag. Men det finns också uppgifter om att hon tänker vänta till i slutet av mars, det vill säga i ungefär två veckor.

När ansökan om utträde lämnas in, så börjar klockan ticka. Förhandlingarna mellan Storbritannien och de övriga EU-länderna ska vara klara inom två år. I praktiken är dock förhandlingstiden mycket kortare än så. Det beror på att en förhandlingsöverenskommelse måste godkännas av en lång rad nationella och regionala parlament.