Fler kan tvingas föda i Finland

2:34 min

Platsbristen på Akademiska sjukhusets avdelning för för tidigt födda barn riskerar att bli akut i sommar. Fler kvinnor kan tvingas föda utomlands.

Krisen på Akademiska sjukhusets neonatalavdelning ser värre ut än någonsin inför sommaren. Ledningen diskuterar nu att dra ner antalet platser till en rekordlåg nivå.

Risken ökar att för tidigt födda barn kan behöva föda på andra sjukhus eller till och med utomlands, enligt avdelningschef Erik Norman.

– Personligen mår jag ju dåligt över att vi har hamnat i den här situationen. Och jag tycker det är ett stort underbetyg till svensk sjukvård att inte kunna ta hand om sina egna nyfödda sjuka barn, säger han.

Neonatalavdelningen på Akademiska hade förr kapacitet att ta hand om 20 för tidigt födda barn. Men sjuksköterskebrist gjorde att man i höstas drog ner antalet platser till 16.

Resultatet blev att föräldrar skickades till andra sjukhus i Sverige och i flera fall till och med till Finland för att föda. Stefan och Anni Åberg från Alunda fick en för tidigt född pojke på bara 650 gram. Och han hade knappt kommit ut ur respiratorn när beskedet kom att han skulle förflyttas till ett sjukhus i Eskilstuna.

– Vi var ju livrädda att han inte ens skulle klara transporten. Han utsätts ju ändå för en fara när han flyttas så här. Det var en riktig pärs, säger Stefan Åberg.

Enligt avdelningschef Erik Norman skulle det behövas 15 nya heltidstjänster för att verksamheten på neonatal skulle gå upp till full kapacitet. Men trots att annonser legat ute har ledningen inte lyckats rekrytera en enda sköterska sedan i somras. Tvärtom har några slutat.

– Uppenbarligen är ju inte arbetsvillkoren och arbetsmiljön tillräckligt attraktiva för att attrahera tillräckligt många människor.

Och P4 Uppland kan nu berätta att kapaciteten kan komma att krympa ännu mer.

En arbetsgrupp på sjukhuset diskuterar just nu att i sommar gå ner till 12 platser för för tidigt födda barn. Det är färre än man någonsin har haft, säger Erik Norman.

– Kniper det riktigt illa så kommer vi behöva hänvisa till Finland. Patientsäkerhetsmässigt är det nog helt acceptabelt. Däremot är det helt oacceptabelt att man ska behöva åka många, många mil för att kunna få den vård man skulle kunna få mycket närmare.

Stefan och Anni Åbergs son Felix gick det bra för. Han klarar sig nu hemma med lite extra syrgastillskott på natten. Men pappa Stefan tycker det är konstigt att inte Akademiska har plats för att ta emot alla för tidigt födda barn i länet.

– Det är riktigt skandal. Jag tycker så synd om personalen här som får jobba ihjäl sig. Det ska inte vara så, säger han.