Svenska för småbarn ska integrera föräldrar

2:14 min

Mona Abshir, Xiaolu Malander och Hanna Sjödin är mammor med bakgrund från tre olika världsdelar, och har mötts på ett bibliotek – i Tierp.

"Svenska med baby" är ett av flera integrationsinitiativ i Tierp. Här får föräldrar chansen att träffa andra föräldrar, prata svenska och hitta ett sammanhang i vardagen – något som kan vara svårt som föräldraledig i en ny stad eller i ettnytt land. 

Man går ut, handlar och springer in – hur ska jag lära känna någon?

På Tierps bibliotek är barnbibliotekarien Elina Jernaker medarrangör, tillsammans med den ideella föreningen Svenska med baby.

– En gång i veckan ordnar vi träffar där föräldralediga med 0-2-åringar får komma hit och få en chans att dela erfarenhet och öva svenska, säger Elina Jernaker.

Mona Abshir, Xiaolu Malander och Hanna Sjödin är några av dagens deltagare, de har bakgrund från tre olika världsdelar. 

– Speciellt mammor som vill prata svenska och komma in i det svenska samhället, men så går det inte när du måste vara hemma med barnen. Man går ut, handlar och springer in – det är mitt liv. Hur ska jag lära känna någon? säger Mona Abshir och fortsätter:

– Det här ger möjligheten att komma in. Vi tre är från Somalia, Kina och Sverige. Det vi har gemensamt är att vi är mammor.