Brott

Attacker stoppar nattvandring i Östersund

3:57 min

All nattvandring i Östersund som organiseras av Nattvandrarna.nu stoppas med omedelbar verkan.

– Det är någon typ av ungdomsgäng som attackerat en av våra ledare i Östersund och under natten har det eskalerat, säger Janne Lundholm, verksamhetschef för Nattvandrarna.nu i Sverige. 

Enligt Janne Lundholm har polisen varit på plats vid bostaden under natten till tisdag. Den attackerade familjen ska ha sett maskerade personer i anslutning till bostaden.

Vad är det för typ av attacker?

– Man har skjutit fyrverkeripjäser, det sägs att det ska ha smällts någon hemmagjord smällare eller bomb och man har kastat isbollar och isflak på fönsterrutor bland annat.

Hur mår de utsatta?

– Den drabbade med familj mår förstås jättedåligt och det gör att vi sätter in resurser så att jag kommer att flyga upp till Östersund under eftermiddagen.

Hur allvarliga är de här attackerna?

– Som vi bedömer det är det oerhört allvarligt när man ger sig på idéella krafter som tar av sin fritid och engagemang för våra barn och ungdomar

– När man börjar ge sig på bostäder och folks hemmamiljö, då har man gått över gränsen.

Polisen bekräftar för P4 Jämtland att de varit inkopplade vid åtminstone två tillfällen under kvällen och natten mot tisdag. Vid det andra tillfället, 01.30, ryckte en polispatrull ut till platsen och sökte av området.

– Det ska enligt anmälaren vara samma ungdomar som tidigare som skjuter raketer och maskerar ansiktet, säger Börje Öhman på polisens regionledningscentral.

En annan grupp som nattvandrar i Östersund är Gå för en goare stad. De skriver på sin Facebooksida att de kommer att patrullera extra i det berörda området under onsdagskvällen.