Köpingsbor deltar i världens största idrottsevenemang 2017

4:20 min

Sex spelare och en lagledare från FUB Köpings floorhockeylag tävlar för Sverige i Special Olympic World Winter Games. Ett idrottsarrangemang för personer med utvecklingsstörning.

– Över 50 länder är med och tävlar. Totalt är vi 58 deltagare från Sverige. Förutom floorhockey tävlar Sverige i konståkning, innebandy, snowshoe running och skidåkning. Vi är stolta över att vi får följa med på en såhär stor turnering, säger Haakon Berthéussen, lagledare i FUB Köpings floorhockey.

Spelarna till laget väljs inte enligt skicklighet, utan enligt principen att alla ska få delta någon gång. Kravet är att man är med på träningarna och har roligt.

Oftast väljs spelare som inte varit med förut. Undantaget är dock Johanna Ahlström, som var med redan år 1993, när Sverige första gången deltog i turneringen.

– Det året var det enbart spelare från Köping i Sveriges lag. Det är vår ordförande i FUB Köping som tagit turneringen till Sverige, så det är stort att det fortfarande finns kvar här. Vi är inte så många floorhockeylag i Sverige, förklarar Berthéussen.

Johanna Ahlström, veteranen i laget, och Desiree Lundin, som deltar för första gången, är förväntansfulla men också nervösa.

– Jag är nervös för det mesta. Jag har aldrig varit med tidigare så det känns nervöst, säger Desiree Lundin.

 – Jag är nervös för att mitt bagage ska försvinna, berättar Ahlström, som också vet vad som krävs för att vinna:

– Det gäller att ha ett bra lag, att alla hjälps åt på planen. Och att ha en bra vilja och vara taggad.

Och från ledningens håll förväntas inget annat än guld.

– Det blir piska när vi kommer ner till Österrike så vi får fart på killarna och tjejerna. För guldet ska vi ju ha.