FALKÖPING

Rune Karlsson,77, fotograferade knarkköpare

1:30 min

Ett år efter sin privata spaningsinsats var det på tisdagen dags för Rune Karlsson att berätta för Skaraborgs tingsrätt om hur han själv löste fallet.

Det var i februari 2016 som ett äldre par i ett villaområde i Falköping fick en konstig lapp i sin brevlåda.

"Jag får be så hemskt mycket om ursäkt för att jag lånat eran adress", stod det på lappen. Det framgick att personen beställt försändelser i parets namn och han bad dem på lappen att posten skulle ligga kvar, så han kunde sortera ut sina brev.

Nästa dag kom det också brev, med pulver och tabletter. Paret gick då direkt till polisen med breven – utan att få någon stor respons, men de uppmanades att hålla koll på brevlådan.

Det var här grannen Rune Karlsson grep in – en man som skämtsamt kallar sig "kvarterets Ove".

När inte polisen verkade vilja spana på brevlådan så bänkade han sig i sitt fönster med digitalkameran nära till hands. Han fick också bilder på mannen som plötsligt dök upp och upptäckte att brevlådan var tom.

Dessutom följde han efter mannen och såg att han gick in på psyket på Falköpings sjukhus – något som senare ledde till att en 36-årig man åtalats för det här.

På tisdagen var det slutligen dags för rättegång, med Rune Karlssons bild som huvudbevis. Det visade sig emellertid att den misstänkte mannen mådde så psykiskt dåligt när rättegången skulle börja att rätten ansåg att det inte skulle vara rättssäkert att genomföra förhandlingen – trots att den misstänkte själv ville få det hela gjort.

Det ovanliga beslutet grundade tingsrätten på ett läkarintyg om mannens tillstånd.

Däremot passade rätten på att ta upp vittnesmålen med mannen som fått breven skickade till sig och även med Rune Karlsson. 

– Det tyckte jag gick bra, säger Karlsson efteråt.

Har du några fler spaningar på gång?

– Vi tittar alltid, det gör vi. Vi har ju grannsamverkan och hjälps åt alla på gatan, säger Rune Karlsson.

Själva rättegången är nu uppskjuten till dess att den misstänkte mår bättre.