Nya fynd om startskottet för avancerat liv

1:21 min

Det äldsta kända fyndet av flercelligt liv har gjorts av svenska forskare. Det handlar om ett slags rödalg som tros vara 1.6 miljarder år gamla.

Vetenskapsradion har tidigare rapporterat om upptäckten av vad som skulle kunna vara spår av det äldsta livet på jorden. Nu kommer ett liknande fynd.

Den här gången handlar det inte om bakterieliknande mikroorganismer som kom till någon gång för 3,7 miljarder år sedan, utan om fossil av rödalger.

De ser ut att vara de hittills äldsta fynden av avancerade, flercelliga organismer. Det rör sig om samma typ av celler som människan, det vill säga med cellkärna. 

– Vi har hittat fossila rödalger som är 1,6 miljarder år gamla. Så personligen blev jag väldigt glad, säger Therese Sallstedt på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, och en av forskarna bakom upptäckten.

Vad betyder det här för vår uppfattning om hur livet utvecklades på jorden?

– Det innebär att vi vet att till exempel växter dök upp betydligt tidigare än vad vi trott. De här fynden skjuter allting väldigt långt bakåt på livets träd. Det handlar om minst 400 miljoner år, säger Therese Sallstedt.

Dateringen av riktigt tidiga organismer kan ibland bli omdebatterade. Men Therese Sallstedt känner sig säker på dateringen, och att det här rör sig om en riktigt gammal rödalg.

– Det finns alltid en liten osäkerhet i att mycket handlar om tolkningar. Men algerna är mycket bra bevarade och vi har studerat dem med många olika metoder. Så vi är väldigt säkra, säger hon. 


Källa: 
Stefan Bengtson et al. Three-dimensional preservation of cellular and subcellular structures suggests 1.6 billionyear-old crown-group red algae. PLOS Biology 14 mars 2017. DOI: 10.1371/journal.pbio.2000735