Hässleholm

SD i Hässleholm efter Allians-beslutet: Det är väldigt olyckligt

1:11 min

Igår så höll Allianspartierna i Hässleholm ett krismöte och beslutade att man inte längre kommer att aktivt stödja val av sverigedemokrater till olika positioner i kommunen.

Patrik Jönsson är regionråd för Sverigedemokraterna i region Skåne och tycker att Alliansens (i Hässleholm består alliansen av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) beslut är olyckligt.

– Vi vill ju trotts allt skapa en bra framtid för Hässleholmarna och detta tar ju faktisk fokus ifrån politiken, säger Patrik.

Under dom två veckorna som Alliansen styrt Hässleholm så har det skett två avhopp. Den ena är moderaten Peo Lindholm och den andre är liberalen Mikael Koenen som avgick ifrån sin post som barn och utbildnings-nämndens ordförande.

Förutom avhoppen och tryck från partikollegor så säger kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) att den sista droppen som fick beslutet att gå igenom var granskningen av kommunstyrelsens viceordförande Ulf Erlandsson (SD). Som delat närmare 130 olika artiklar på sociala medier från sajten Fria tider. En sajt som SD:s egen gruppledare beskrivit som neofascistisk

Patrik Jönsson förstår att Alliansen får kritik för sitt samarbete med Sverigedemokraterna i kommunen. Men vill helst fortsätta följa den inslagna vägen och visa att den här typen av samarbete kan funka hur bra som helst.

– Jag lider lite med att alliansen känner att dom fått lite av en stämpel, säger Patrik.

I april så kommer alliansen att föreslå en förändring av den politiska organisationen i Hässleholm, som innebär färre nämnder och medlemmar  i nämnderna. Dessutom så kommer ordföranden i nämnden har utslagsröst vid beslut och ordförandeposterna ska innehavas av allianspolitiker. Tidigare har Sverigedemokraterna stött detta förslag men nu är Patrik Jönsson inte så säker på det.

– Får inte vi något stöd så vill vi inte ha någon omorganisation, säger Patrik och trycker på att man vill behålla det systemet som finns nu. men ändra delegationen så att tyngre beslut tas i kommunfullmäktige istället för ute i nämnderna.