Novus: Svenska folket ogillar Trump

2:16 min

80 procent av svenskarna ogillar USA:s president Donald Trump, visar en opinionsmätning som Novus gjort för Ekots räkning. Bara 10 procent gillar honom.

Grafik: Även partisympatier spelar in

– Jag har sett sådana här mätningar tidigare som vi har gjort i SOM-institutet i Göteborg av internationella politiker och hur populära de är i Sverige. De här siffrorna är de tydligast mest negativa vi har sett någon gång, säger Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Novus har låtit de tillfrågade säga var de skulle placera Trump på en skala från "ogillar starkt" till "gillar starkt". I SOM-institutets tidigare mätningar med samma fråga har exempelvis Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi och Rysslands president Vladimir Putin fått mycket negativa siffror under 2000-talet. Men det verkar enligt Novusmätningen ändå vara något fler som ogillar Trump.

Tittar man på olika grupper är det tydligt att män är mindre negativa till Trump liksom arbetare och personer i södra Sverige. Bland riksdagspartierna är motståndet mot Trump kompakt förutom hos Sverigedemokraterna där det är en svag övervikt för gruppen som gillar honom.

Sören Holmberg pekar på att Trumps stöd i USA också finns bland manlig arbetarklass som exempelvis ifrågasätter invandring och det politiska etablissemanget. Sannolikt finns liknande värderingar bland de svenskar som är något mindre negativa till Trump.

– Det har att göra med invandringspolitiken, arbetslöshetsfrågan, nationalism och frihandel och sådant som påverkade valet i Amerika och där vi ser samma mönster i svenska data, säger Sören Holmberg.