Ingen sitter säkert i pensionsbolaget Allra

1:53 min

Företagets kritiserade affärer med Oak Capital är ett av skälen till turbulensen i styrelsen. Tidigare ordföranden Ebba Lindsö fick höra om affärerna strax innan hon avgick.

– Jag hade under min korta tid i bolaget aldrig hört namnet Oak Capital fram till dagen före jag beslutade att lämna uppdraget, säger Lindsö. 

I går avslöjade Ekot att Allra år 2012, när företaget hette Svensk Fondservice, betalade mångmiljonbelopp till bolaget Oak Capital som agerade mellanhand vid köp av värdepapper, enligt interna dokument. Vinsterna från Oak Capital hamnade i bolag som står Allra nära. Ebba Lindsö avgick från Allras styrelse kort efter det att hon fått höra om affärerna.

– Det framkom pusselbitar som gjorde att jag misstänkte att jag hade en bristande bild av företagets historik, därför valde jag att avgå efter fem månader som ordförande, säger Lindsö.

Häromdagen avgick ytterligare tre styrelseledamöter, däribland Karin Moberg som var besviken på ledningen i Allra.

– Jag har suttit tre och en halv månad i den här styrelsen och det kan tyckas som en väldigt kort tid, men i det här fallet kan jag tycka att det varit alldeles för lång tid, säger Moberg.

Ny ordförande i Allra är sedan en kort tid Gunnar Axén. Han säger att affärerna med Oak Capital ska ses över av en oberoende granskare.

– Alla de affärer som har ifrågasatts i media kommer att granskas, säger Axén.

Han hoppas att en granskning ska kunna vara klar om ett par veckor. Och han hävdar att inte ens huvudägaren Alexander Ernstberger sitter säkert som vd för Allra om det skulle visa sig att han gjort något allvarligt fel.

– Jag är här som en oberoende styrelseordförande och jag utesluter inte några organisatoriska eller personella förändringar, säger Axén.