Många osäkra väljare i Nederländerna

2:51 min

Utgången i dagens parlamentsval är högst osäker. Enligt den senaste opinionsmätningen som gjordes igår, framgår tydligt att vilket parti som än vinner lär få regera ihop med flera koalitionspartners. En stor del av väljarna har ännu inte bestämt sig för vad de ska rösta på.

– Jag är inte helt säker. Jag vet några partier som jag inte ska rösta på, men sedan vet jag inte, säger Maraine Roos från Haag.

Maraine är långt ifrån ensam. Så sent som för ett par dagar sedan hävdade ett opinionsinstitut här att ungefär 40 procent av väljarna fortfarande inte visste vad de skulle rösta på och många av dem trodde inte att de skulle fatta sitt beslut förrän i dag på valdagen. 

– Jag tänker inte rösta på Wilders, säger Maraine Roos.

Högerpopulisten och den starkt islamfientlige Geert Wilders och hans parti PVV har lett opinionsundersökningarna under större delen av de senaste två åren. 

– Jag är inte hundra procent säker. Kanske Wilders får en chans, han pratar mycket men jag vet inte om han kan leva upp till det han säger, säger Mark Vries.

Men precis som i tidigare val verkar stödet för PVV dala ju närmare valdagen kommit. Istället verkar den högerliberale premiärministern Mark Ruttes VVD seglat upp i en knapp ledning som enligt flera bedömare dessutom förstärkts av de senaste dagarnas diplomatiska kris med Turkiet. Kjelten Aave tänker rösta på honom.

– Jag tycker han gjort ett bra jobb de senaste tre åren. Det är bra i Holland just nu, alla borde vara nöjda, men det är de inte. 

Varför är de inte det?

– Jag vet verkligen inte. Jag är nöjd, visst finns det problem, men det är ingenting som vi inte kan hantera, säger Kjelten Aave.

Det är högst oklart hur den konstellation som ska styra landet kommer att se ut efter valet.

Partierna som ligger främst enligt flera opinionsmätningar har för få enskilda mandat och måste samarbeta om makten.

Till detta kommer ett koppel av småpartier som mycket väl kan bli tungan på vågen för en koalition som vill regera med majoritet.

Regeringsförhandlingarna väntas ta månader. Men Kurt van den Navel som tänker rösta på premiärminister Ruttes parti är inte orolig för ett parlamentariskt kaos.

– Jag är inte orolig. Jag är nederländare, varför skulle jag oroa mig, säger han.