Hård EU-kritik mot Turkiet

1:39 min

EU:s ledare höjde i dag tonen mot Turkiet. Anklagelserna om nazism i Nederländerna är skandalösa, sade EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.

Turkiets president Tayyip Erdoğan upprepade i ett TV-sänt tal i dag anklagelserna mot Nederländerna för folkmordet i Srebrenica på 90-talet.

– De nederländska soldaterna mördade 8000 bosniska muslimer i Srebrenica, sade han.

Massakern i Bosnien och Herzegióvina i det forna Jugoslavien har av FN klassats som folkmord och den värsta krigsförbrytelsen i Europa sedan andra världskriget.

Den nederländska FN-styrkan som skulle skydda staden stod passiv och misslyckades med att stoppa våldet, något som skapat ett trauma i Nederländerna.

Erdoğan anklagade också Europa för att behandla icke-européer på samma sätt som judarna blev behandlade under nazismen.

Tidigare i dag riktade EU:s ledare skarp kritik mot Turkiet. 

– Turkiets uttalanden om en koppling mellan nazismen och nutidens Europa är oacceptabla, sade EU:s ordförande Jean Claude Juncker, inför EU-parlamentet i förmiddags.

Han berättade om att han själv kommer från Luxemburg, som också ockuperades av nazisterna, och att hans far och tre bröder tvångsrekryterades till den tyska armén.

– Vi led under nazismen och den som jämför den tiden med i dag vänder sig bort från Europa, sade Juncker.

Så gör inte ett land som vill bli medlem av EU, sade Juncker, som en tydlig varning till Turkiet.

Turkiets president Tayyip Erdoğans hårda utfall kom efter att Nederländerna i helgen ställt in valmöten med turkiska politiker i staden Rotterdam.

Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet, vände sig i sitt tal inför EU-parlamentet direkt till Rotterdams invånare. Rotterdam förstördes av nazisterna och har idag en borgmästare född i Marocko.

– Om någon ser fascism i Rotterdam så saknar de helt kontakt med verkligheten, sade Tusk.