SOUTH BY SOUTHWEST 2017

Nu tar robotarna över som nyhetssändare

3:17 min

Roger Wilson besöker den japanska salongen på festivalen SXSW och pratar med robotar om artificiell intelligens.

Den ena roboten ser ut som ett mekaniskt skelett med ett ansikte på, medan den andra har gjorts så verklighetstrogen som det bara går. En kvinna som rynkar på näsan och gör små miner när hon lyssnar till det som sägs.

De två är på South by Southwest för att visa upp en ny programvara där man kan få prova på att debattera och diskutera med robotarna. Men när jag själv fick pröva att prata med dem så gick det inte jättebra. Kanske var stimmet i bakgrunden för högt, eller så pratade jag för dålig engelska. För mest fick jag bara en tom robotblick som svar, och så fortsatte dom att prata om sitt.

Diskussionsrobotarna är den senaste uppdateringen av den japanska forskaren Hiroshi Ishiguros robotstall. Han är världsberömd för sitt arbete med att försöka få fram människoliknande androider, och förklarar för mig att den kvinnliga roboten som jag pratat med faktiskt ska börja jobba som journalist. I höst görs de första testerna med att låta en robot läsa upp tv-nyheterna i Japan.

Tanken är att roboten ska kunna arbeta på obekväma arbetstider, som nätter och tidiga morgnar. När jag försöker argumentera att en nyhetsuppläsare inte bara är en maskin som läser upp texter, så håller Ishiguro med. Nej, just det. Ibland läser människor fel. Men det här skulle bli en perfekt nyhetsuppläsare.


Annars har ju AI, alltså artificiell intelligens - när allt fler komplicerade arbetsuppgifter kan utföras av robotar och datorer - varit ett av de begrepp som förekommit oftast på South by Southwest i år. Det har handlat om allt från hur datoranalyser kan effektivisera jordbruket till hur man i Kina använder AI för att diagnosticera och bestämma behandlingssätt för cancer.

Men AI kan förstås också användas för mer vardagliga sysslor, som att hjälpa en att hålla hushållsbudgeten.
Riskerna med att bygga gigantiska register som sedan kan analyseras av smarta program fick dock Microsoftforskaren Kate Crawford att bli dystopisk, och varna för hur kartläggandet av människors beteenden kan användas för att spåra upp och diskriminera utsatta grupper.

Men också att vi redan kommit ganska långt i en process där människor så småningom kommer att rationaliseras bort från arbetsmarknaden. Det är därför som införandet av en allmän medborgarlön också varit på agendan här på South by Southwest i år. En försörjningskälla när jobben försvinner.

Fast, en lite tryckt stämning uppstod när science fiction-författaren Bruce Sterling i en sammanfattning av årets techkonferens påminde om att andra sätt att hantera en befolkning på när de stötts ut från arbetsmarknaden skulle kunna vara att sätta dem i arbetsläger, tvångsrekrytering till arméer eller förflyttning till reservat.

Även om andligt sökande och upplysning av befolkningen förstås också skulle kunna vara alternativ.