Är den svenska barnboken bäst i världen? Del 1: Författaren och förläggaren

7:40 min

Den svenska barnboken går bra. Försäljningen har ökat under många år. Barnboken har länge haft en kvalitetsstämpel men hur lever vi upp till den bilden idag?

Länkar till del 2 och 3 under artikeln

Efter flera år av dystra PISA-rapporter om barns bristande läsförmåga, ökar försäljningen av barnböcker och egenutgivningen har nästan fördubblats på tio år. Sverige har länge haft självbilden som världens bästa barnboksnation, men håller den bilden på att förändras?

-Jag har länge tyckt att vi varit självgoda, men jag tror det har börjat förändras, säger Eva Susso, författare. Vi är många som har lobbat för böcker från andra länder, inte minst tack vare ALMA-priset (Astid Lindgren Memorial Award).

Eva Susso har tillsammans med illustratören Anna Höglund skapat bilderboken "Alla frågar sig varför" som är en slags filosofibok för barn.

-Det roliga var att sammanföra barnets tankar med dom högintellektuella filosoferna, säger Eva Susso. De får prata med varandra! Det tycker jag var så häftigt att göra.

Något av det mest spännande inom barnboksutgivningen sker just nu i bilderboken. Bilderboken har blivit en konstnärligt utvecklad produkt  som kan läsas av både barn och vuxna.

Vad skriver man då om? Det mesta verkar vara tillåtet att skriva om idag, till skillnad från 70-talet när barnboken var en pedagogisk historia som undervisade om allt från hur en toalettstol fungerar till kapitalismen.

-Vi skrattar åt 70-talets barnboksutgivning men jag kan garantera att vi kommer att skratta åt det som kommer ut idag i framtiden, säger Erik Titusson, förläggare. Ambitionen att fostra har inte förändrats; bara ämnena. Det finns en stark lockelse i barnlitteraturen att fostra nästa generations medborgare.

Barnlitteraturen snappar ofta upp aktuella ämnen snabbare än vuxenlitteraturen, som flykt och migration. Men finns det något idag som  man inte skriver om? Barnlitteraturens mest förbjudna?

- Tro och religion, säger Eva Susso. Det finns en uppfattning att vi är så sekulariserade, men alla tror på något. Det skulle jag vilja skriva om nästa gång!