Den svenska barnboken – bäst i världen? Del 2: Pristagarna

7:52 min

Den svenska barnboken fortsätter att skörda framgångar. Författarna och illustratörerna Emma och Lisen Adbåge fick årets Lennart Hellsingpris för versboken "Halsen rapar, hjärtat slår".

Länkar till del 1 och 3 under artikeln

Tvillingsystrarna Emma och Lisen Adbåge gjorde text och illustrationer tillsammans.

– Texterna skickade vi till varandra som sms, säger Emma Adbåge.

"Halsen rapar, hjärtat slår" är deras första gemensamma bok. Det är en lustfylld bok på vers om roliga och sorgliga saker med illustrationer i akvarell, tusch och blyerts.

– Vi är uppvuxna med Lennart Hellsing, säger Lisen Adbåge. Det är modigt, fritt och humoristiskt. En bra blandning mellan det svåra och det nonsensartade.

Hur ska en bra barnbok vara?

– Det är lätt att klumpa ihop barn som en homogen grupp, säger Emma Adbåge. Att barn har en viss typ av humor, eller att alla barn har humor. Vi vuxna tycker att barn ska läsa högkvalitativ litteratur men det är så höga krav att ställa på barn. Vi vuxna tittar ju på både "Agenda" och "Paradise hotel". "Halsen rapar" är en sådan bok, lite som en blandning av "Aktuellt" och "Paradise hotel". Den är som en tv-tablå, kanske till och med med reklamavbrott.

Vad ska man då säga om barnboksnationen Sverige som har så stolta traditioner ända sedan guldåldern med Hellsing, Astrid Lindgren, Barbro Lindgren med flera?

– Det är svårt att jämföra med andra länder, men vi upplever nog att svaret är ja, säger Emma Adbåge. Det finns många spännande tecknare inte minst.

Favoritböcker när ni var små?

– En högläsningsbok som" Loranga " av Barbro Lindgren, säger Lisen Adbåge, och Gunna Grähs "Det underbara dagishemme" med text av Gunbritt Sundström. Jag köper den varje gång jag ser den på ett antikvariat.