Storbråk kring ryskt bidrag till Eurovision Song Contest

3:20 min

Rysslands bidrag till årets Eurovision Song Contest ställer till det för värdlandet Ukraina. Nu är frågan om den ukrainska regeringen kommer att släppa in henne i landet.

Det var länge oklart om Ryssland ens skulle delta i årets Eurovision Song Contest. Men i söndags, dagen innan sista datumet för länderna att bestämma bidrag, meddelande rysk tv att det blir artisten Julia Samoilova som åker till Kiev med låten ”Flame is burning”.

Tobias Sahlén, kulturredaktionens melodifestivalexpert, kommenterar det som hänt hittills.

– Den stora kontroversen ligger i att det har kommit fram att den ryska artisten uppträdde på Krim efter att Ryssland annekterade halvön. Detta rapporteras av flera medier och Julia själv har bekräftat det. Hon har alltså då brutit mot ukrainska lagen och borde inte få komma in i landet.

– En talesman från det ukrainska inrikesministeriet har dock, på Facebook, sagt att hon borde släppas in, men att hon måste straffas för det hon gjort. Och det talas om att hon ska betala böter.

Hur har Ryssland reagerat?

– De säger att deras val av bidrag inte alls är ett politiskt val. En talesman från Kreml sa till BBC att de till varje pris vill undvika att politisera ESC.

– Frågan är ju vad som händer nu. Att Ryssland skulle gå med på att betala böter känns ju inte så troligt i dagsläget. Och ska Ukraina släppa in artisten ändå och på så sätt visa att deras lag är ganska uddlös.

Vad säger EBU om det här, de som ansvarar för tävlingen?

– Ja, ordförande Jon Ola Sand brukar ju hävda att ESC och politik inte har med varandra att göra. Men nu senast sa han att det slutgiltiga beslutet ligger i Ukrainas händer, men att Ryssland inte gjort något som bryter mot EBU:s regler.

– Det här är nog bara början på ett drama som vi kommer få höra mer om under våren.