
Myllrande kommers på mässa för unga företagare
En barnbok om HBTQ-frågor, en podd för tonårstjejer och import av frukt och bär från Amazonas. Det var några idéer när unga företagare samlades på årets UF-mässa på Fyrishov i Uppsala.
Ung företagsamhet, UF, är en politiskt obunden, ideell organisation som utbildar gymnasieelever i entreprenörskap – alltså att driva företag.
På årets UF-mässa på onsdagen var 207 utställare på plats. Det är unga företag från hela Uppsala län som säljer sina produkter på mässan och samtidigt tävlar i ett dussintal tävlingskategorier. Sedan i oktober har de jobbat med sina företagsidéer.
Men för att nå kommersiell framgång finns flera utmaningar för de unga företagarna. En sådan är att våga gå ut och möta potentiella kunder, säger Anton Hegart som är projektledare.
– Man måste ut och fånga kunden, det räcker inte att stå i montern. Det är obehagligt för väldigt många, så det är ett hinder till en början, säger han.
Syftet med företagandet varierar beroende på vilka kurser eleverna läser i skolan.
– För min del var det att lära mig om ekonomi och företagande. Men jag lärde mig så mycket mer. UF-året handlar mycket om att våga testa. det tror jag är otroligt viktigt, säger Anton Hegart.
En av utställarna är 19-åriga Cajsa Kolmodin från Bålsta. Hon är en av personerna bakom företaget Mypride. företagets affärsidé är att skriva en barnbok som visar olika problem som kan uppstå för HBTQ-personer i vardagen och att visa tänkbara lösningar på problemen.
Alla karaktärer är baserade på verkliga personer som har intervjuats.
– HBTQ är ett jätteviktigt ämne för alla oss i företaget. Vi anser att det finns ett glapp i den litterära världen när det gäller just HBTQ-personer, säger Cajsa Kolmodin.
I en annan monter på mässan står Victoria Kjöraas, Johanna Bergendorff och Cecilia Bremark, tjejerna bakom podcasten Tjejsnack.
Poden tar upp sex, mens, kroppsideal och andra tabubelagda ämnen som rör tonåringar.
– Vi tänkte kring vad vi tycker är kul att göra. Vi tycker alla om att prata. Första tanken var att vi skulle föreläsa. Men det skulle begränsa hur många vi kunde nå. Då kom vi på podcasten, säger Johanna Bergendorff.