Nytt avslöjande väcker frågor om Allras huvudägare

3:09 min

Affärerna kring pensionsbolaget Allra borde verkligen utredas av åklagare. Det tycker ekonomiprofessorn Per Strömberg efter det att han tagit del av nya avslöjanden om bolaget.

De två huvudägarna i Allra har tillsammans tjänat över 100 miljoner kronor på en aktieaffär med en delägare i ett bolag som Allra betalat överpriser för finansiella tjänster, enligt interna dokument. 

Per Strömberg på Handelshögskolan tycker att det är problematiskt att Allras ägarduo gjort så här.  

– Det ser onekligen misstänkt ut att Allra överbetalar för värdepapper med en massa miljoner av pensionärernas pengar och i slutändan används de här miljonerna till att köpa aktier av ägarna till Allra i en väldigt märklig rundgång. Det känns inte bra, säger Strömberg. 

Bakgrunden är att Allra i maj 2012, då bolaget hette Svensk Fondservice, köpte värdepapper för hundratals miljoner kronor av två internationella finansbolag. 40 procent av pengarna hamnade i bolaget Oak Capital som agerade mellanhand, enligt interna dokument.

Pengarna kom från tre fonder som pensionssparare valt att lägga sina premiepensioner i.

Oak Capital gjorde stora vinster på affärerna och i augusti samma år delades omkring 100 miljoner kronor ut till bolagets delägare. En mycket stor del av pengarna gick till en av delägarna den 31 augusti 2012.

Och Allra bekräftar att det är just den dagen som den delägaren via sitt bolag betalar drygt 100 miljoner kronor till Alexander Ernstberger och David Persson Rothman för aktier i duons gemensamma ägarbolag i Allra. Aktieaffären syns i dokument från Bolagsverket och bekräftas av Allra.

Men Allras vd Alexander Ernstberger förnekar att det skulle finnas något samband mellan aktieaffären och Allras köp av värdepapper från Oak Capital kort dessförinnan.

– Det har ingen relation till de värdepapperstransaktionerna eller med Oaks verksamhet att göra utan det är en helt vanlig affärstransaktion och det är heller inte ovanligt att investerare i finansbranschen och andra branscher investerar i konkurrerande såväl som samarbetande bolag, säger Ernstberger.

Bolaget som köper aktierna för 100 miljoner kronor har kopplingar både till Oak Capital och Allra. I styrelsen för bolaget finns fortfarande en person som vid aktieaffären var VD för Oak Capital och som nu sitter i Allras ledning.

Dessutom går en annan person, som av Ekots källor pekas ut som hjärnan bakom Oak Capitals värdepappersaffärer med Allra, senare in som storägare i bolaget som köpte aktierna av Ernstberger och Persson Rothman. Den personen ingår också i Allras ledning i dag.

Per Strömberg på Handelshögskolan tycker att alla märkliga omständigheter i den här historien bör utredas.

– Jag tycker att det här borde utredas av åklagare eller ekobrottsexperter.

Tycker du att det borde polisanmälas?

– Ja, tveklöst!