Carl Jan Granqvists vintips vecka 11

Carl Jan tipsar om vin till renkött

5:21 min

Till slut verkar det som att våren så sakteliga är på väg. Det gör att renslaktsäsongen efter en intensiv senhöst och vinter nått sitt slut. För dem som inte varit inblandade är det just nu ett utmärkt tillfälle att låta sig smaka av detta ljuvliga kött.

Till ren serverar man med fördel ett klassiskt Rhône-vin. Beroende på tillagningsmetod och vilka tillbehör vi valt att servera till renen, så gäller det att hitta viner från rätt del av flodens långsträckta dalgång. Det är nämligen en stor skillnad mellan vinerna från den norra och den södra Rhônedalen.

Dryck 1: Rött vin på 75 cl flaska

E Guigal Crozes-Hermitage 2013 nr. 2802 på Systembolaget

Den svalare nordliga delen av Rhônedalen står för blott 5 % av produktionen, men många av de mest eftertraktade vinerna. I det relativt svala klimatet är syrah den enda av Rhônedalens traditionella röda druvsorter som når full mognad. Stilen är generellt lättare och stramare och när vinerna är som bäst är de parfymerade och eleganta. Viner som detta, från distriktet Crozes-Hermitage, passar bäst till de mest eleganta rätterna. En stekt renfilé som smakats upp med en aning enbär och som serveras med smörslungad savojkål och svamp med en god skysås som i sin tur smakats upp med en aning torrt rött vin och kanske en aning märg är ett utmärkt alternativ. Man bör undvika sötare tillbehör då de lätt kan göra vinets syrlighet och strävhet övertydlig, så det mest smakar tunt.

Doft: Karaktärsfull parfymerad doft med mörk björnbärsfrukt, övertoner av viol och peppar och en aning av lättrökta charkuterier.

Munhåleupplevelse: Medelfyllig, slank och friskt fruktig smak med finkornig och aningen sträv tannin med lång läskande och pepprig eftersmak.

Alkohol: 13 %

Pris: 185 kr

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska

Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône 2015 nr. 74503 på Systembolaget

Det solvarma medelhavsklimatet och den notoriskt klara luften i den södra Rhônedalen är som skapt för vinodling och de röda vinerna här ifrån är vanligen en blandning av många sent mognande druvsorter av vilka grenache och mourvèdre är de viktigaste. De kompletteras vanligen av samma syrah som vi hittar i norr. Stilen är betydligt generösare, fruktigare och fylligare. De passar därmed bättre om man föredrar att servera renköttet med lite sötare tillbehör, exempelvis en gräddstuvad renskav som serveras med en potatispuré smaksatt med jordärtskocka och ackompanjeras av gelé på något av våra svenska bär.

Doft: Generös solmogen doft med inslag av björnbärssylt, körsbär i likör och rårörda lingon, med

fin kryddighet av peppar och medelhavsörter.

Munhåleupplevelse: Fyllig, generös och fruktig smak med en aning av inbäddad och aptitretande

tanninsträvhet och lång eftersmak av syltade björnbär och lakrits.

Alkohol: 14 %

Pris: 109 kr