Löfven: Vi ska knäcka gängen

1:47 min

Regeringen lovar nu att knäcka den organiserade brottsligheten. Ingen i Sverige ska behöva vara rädd för skjutningar och gängkriminalitet enligt statsminister Stefan Löfven (S). Och han öppnar nu för att polisen kan få mer pengar för att klara sina uppgifter i samband med vårbudgeten i april.

– Vi kommer att behöva öka ytterligare resurser till polisen, och regeringen ser nu över möjligheterna att göra det redan i samband med vårändringsbudgeten, säger statsministern.

Polisens resurser har blivit allt mer pressade då dödsskjutningarna kopplade till gängkriminalitet ökat samtidigt som terrorism och it-brott kräver allt större insatser.

I polisens nya budgetunderlag kräver myndigheten 3,9 miljarder i ökade anslag till och med 2020.

Och efter ett möte i morse med regeringens säkerhetspolitiska råd öppnade statsminister Stefan Löfven (S) för att polisen kan få mer pengar redan i vår.

Men hur mycket och vad de ska gå till ville han inte säga.

Klart är att regeringen känner att man måste sätta hårt mot hårt angående gängkriminaliteten och dödsskjutningarna. Ingen ska behöva vara rädd för skjutningar i sitt bostadsområde, enligt statsministern.

– Regeringen är fast besluten att se till att vårt öppna och fria samhälle försvaras och därför ska vi också tillsammans se till att knäcka den organiserade brottsligheten. Det finns inget annat som duger. Det är de kriminella som ska vara oroliga och sova dåligt på natten, inte deras offer, säger Löfven.

Enligt regeringen behöver myndigheter som polisen, kronofogden och skatteverket också samarbeta mer. Allt för att göra det jobbigt för kriminella på alla plan.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) behövs en lagförändring som innebär att polisen ska kunna beslagta föremål och pengar från kriminella även om inget brott begåtts där och då.

– En av de sakerna vi diskuterade vid mötet var vilka ytterligare skärpningar som behövs för att det ska bli effektivt ute på fältet. En sådan sak är polisens möjlighet att utmäta egendom även när de inte påträffar brott, säger inrikesministern.