Avesta kommun inför id-kort i skolan

4:04 min

Elever och personal på högstadiet och i gymnasiet i Avesta ska utrustas med id-kort. Först ut är Karlfeldtgymnasiets och Domarhagsskolans cirka 1 200 elever – och SKL tror att allt fler skolor kommer hänga på.

– Det är skolorna som ligger efter här som vi ser det, säger gymnasiechefen Rolf Engman, som också är en av tre rektorer vid Karlfeldtgymnasiet.

Det har inte varit någon speciell händelse som lett fram till beslutet att införa id-kort, enligt Rolf Engman. Men Karlfeldtgymnasiet har vid tidigare tillfällen tagit in väktare efter konflikter mellan elever och händelser på andra skolor har gjort att man vill satsa på tryggheten.

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, har man noterat att många skolor börjar se över sin säkerhet – och tror att fler kommer hänga på framöver.

– Jag tror att det har blivit en debatt i Sverige, framförallt efter dådet i Trollhättan, där man tittar på just säkerheten i skolan och hur den ska se ut, säger Greta Berg, ansvarig för brottsförebyggande frågor på SKL.