Önnestad

Tusentals prylar som söker nya hem är ett säkert vårtecken

4:05 min

När våren kommer börjar folk röja och städa i hem och stugor. Det märks hos auktionshusen. I Önnestad finns tusentals utstädade prylar som väntar på nya ägare.

I visningshallen trängs bland annat en magträningsmaskin, en luftvärnshjälm från andra världskriget, en militärcykel med påhängsmotor, ett golvur, porslin, omklädningsskåp från en industri, en slipmaskin...

- Folk vill ha det mesta - om det är rätt pris, säger David Nilsson, som äger och driver Auktionshus Skåne-Blekinge.

Auktionerna äger rum på nätet, men den som vill titta på sakerna innan de lägger bud är välkomna till visningshallarna som finns både i Önnestad och Karlskrona. För trots att en stor del av begagnat- och auktionshandeln numera bedrivs digitalt, så finns det uppenbarligen ett stort intresse för prylar IRL.

- Vi var två som startade för två år sedan och i dag är vi fyra personer som jobbar med detta. Vi märker att det uppskattas att det är verkliga människor som man kommer i kontakt med, det sociala är viktigt, inte minst för lite äldre personer, säger David.

Upphämtning uppskattas

Det är heller inte alla som har möjlighet att själva komma och lämna in saker, då uppskattas att företaget kör runt med lastbil och hämtar prylar som ska auktioneras ut.

En del saker som kommer från exempelvis dödsbon kan David och hans kollegor nästan omedelbart konstatera inte platsar på auktionssajten. Sådana saker får en ny chans hos föreningslivet, som får överblivna saker de kan sälja på sina loppisar för att få in pengar till sin ungdomsverksamhet.

- Så det är en win-win-situation för alla, avslutar David Nilsson. Jag bor ju själv här i Önnestad och vet hur mycket föreningarna gör för ungdomarna.