"Hedersförtrycket är värre idag"

3:28 min

Som tonåringar fick Bekka och Guluzar ofta höra att de skulle tänka på familjens rykte. Idag är det ännu fler ungdomar som lever under hederförtryck, säger de.

– Vi pratar om uråldriga traditioner som fortfarande lever kvar i segregerade områden, säger sociolog Guluzar Tarhan Selvi från föreningen Varken hora eller kuvad.

Våld mot kvinnor finns i alla samhällen men hedersproblematik innefattar mycket mer än så, förklarar juriststudent Bekka Shirin Tarabay från samma förening.

– Den utsatta är inte bara utsatt av far och mor utan av hela släkten, hela klanen.

Det kvinnans sexualitet som utgör hedern. Skulle hon göra något som inte anses vara okej får hela familjen bära bördan.

– Det är skamligt. Man pratar inte bara skit om flickan utan om pappan i familjen. Han är en dålig far.

Flickor som lever i hederskontext är ofta inte tillåtna att ha killkompisar, vara med på idrotten och delta på simlektioner. Vissa riskerar att bli bortgifta, könsstympade och utsatta för oskuldskontroller.

Det här är inte ett muslimskt problem.

Bekka och Guluzar har egna erfarenheter. De blev hårdare kontrollerade av sina familjer under uppväxten än sina bröder. De blev ofta uppmanade att tänka på vad andra skulle säga.

Hedersproblematiken fanns redan för 15-20 år sedan, säger Bekka och Guluzar, men de upplever att det har blivit mycket värre.

– Verkligheten är mer omfattande än vad vi förstår. Det är mycket värre nu. Det här är allvar.

Men ett stort misstag många gör, säger Bekka och Guluzar, är att tro att hedersförtryck bara drabbar kvinnor och bara kan kopplas till en religion eller en etnicitet.

– Det här är inte ett muslimskt problem. Det är ett problem som förekommer bland invandrarfamiljer, oavsett religiös identitet och kulturell bakgrund, säger Bekka.